Mesajı Okuyun
Old 19-11-2017, 12:03   #13
Av. Aybars Karakırık

 
Varsayılan Anakronik durumlar

Alıntı:
Yazan Muhsin KOÇAK
İYUK 27/4 md hükmü, Tarhiyat ile ilgilidir, ödeme emrine konu edilen ve tarh tebliğ ve tahakkuk edip ödeme vadesi geçmiş bir alacak niteliği kazanan kamu alacağının ödeme emri ile tebliği üzerine 6183 sayılı kanun 58. Md hükümlerince dava konusu edilmesi TAKİP İŞLEMİNİ DURDURMAZ. YÜRÜTMEYİ DURURMA KARARI VERİLEDEN CEBREN İCRAİ İŞLEME DEVAM EDİLİR.

Yanlış yorumluyorsunuz maddeyi. Yanlış yönlendirme olur.
Bir başka husus daha, belki gözünüzden kaçmıştır. İYUK yürürlüğe girmesi ile birlikte vergi itiraz komisyonları kaldırılmıştır. İyi çalışmalar.


Üstadım Muhsin Bey,

dikkat çektiğiniz gibi bu kanun maddesinin 6183 sayılı kanunla ilgili istisnası varmış, farkına vardırdığınız için teşekkür ederim.

Nitekim
Alıntı:
(bir dosyamda böyle oldu)
bahsettiğim dosya Kdv Tevfikat vergisine ilişkin beyannamede bulunulmadığı gerekçesiyle Takdir Komisyonu kararıyla tarh edilen vergi cezasının faturalara ilişkin tarh edilen katma değer vergisi tevfikatinin iptalinin istenilmesi hakkındaydı...

Bu açıdan
Alıntı:
Sayın Av.Aybars, dediğiniz gibi idareye başvursam, hemen cevap alacağımı sanmıyorum.Dava açma süresini kaçırabilirim..En sağlıklısı dava açmak gibi geliyor ancak neden bilmiyorum "terzi kendi söküğünü dikemezmiş" tereddütlüyüm..


Muhsin Bey'in dikkat çektiği üzere davanızı açınız sayın Av. Meltem. Çünkü aşağıdaki tebliğlerle konu daha sonra açıklanmış.

Ve davanızı açtığınızda Yürütmeyi Durdurmayı mutlaka talep ediniz.



TAHSİLAT GENEL TEBLİĞ
SERĠ: A
SIRA NO: 1

4. (Seri:A Sıra No:5 G.T. ile değişen bölüm)

"4. 6183 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "İtirazda bulunan borçlu bu kanuna göre teminat gösterdiği takdirde takip muamelesi itirazlı borç miktarı için ve itiraz komisyonunca bu hususta karar verilinceye kadar durdurulur." hükmü 5/2/2010 tarihli ve 27484 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5951 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu itibarla, 2577 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca ödeme emrine karşı açılan davalarda, yargı mercilerince yürütmenin durdurulması kararı verilmediği müddetçe takibatın devam ettirilmesi gerekmektedir."

Alıntı:
Bir başka husus daha, belki gözünüzden kaçmıştır. İYUK yürürlüğe girmesi ile birlikte vergi itiraz komisyonları kaldırılmıştır.

Ve gerçekten de 2576 sayılı BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ, İDARE MAHKEMELERİ VE VERGİ MAHKEMELERİNİN KURULUŞU VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN ile
(...)
Kaldırılan görevler, yetkiler ve hükümler:
Madde 15 – 1. İdare ve vergi mahkemelerinin görev alanına giren ve kanunlarla çeşitli kurul ve komisyonlara verilmiş bulunan görev ve yetkiler, bu mahkemelerin göreve başladığı tarihte sona erer.

2. Vergi itiraz komisyonlarının ve Vergiler Temyiz Komisyonunun kuruluşuna ilişkin hükümler birinci fıkrada gösterilen tarihte yürürlükten kalkar.



2. 20.01.1982 tarihli ve 17580 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesini müteakiben vergi itiraz komisyonlarının görevleri sona ermiş ve 2576 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle vergi itiraz komisyonlarının görevleri vergi mahkemelerine verilmiştir. Vergi davalarında ihtilafların görüm ve çözümünde uygulanacak hükümleri düzenleyen ve Vergi Usul Kanununda yer alan hükümler de 2577 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılması nedeniyle, ödeme emrine karşı dava açılması halinde, bu davaların görüm ve çözüm usulleri 2577 sayılı Kanunda yapılan düzenlemelere tabi kılınmıştır. Dolayısıyla, ödeme emrine karşı açılan davalarda, 2577 sayılı Kanun hükümleri uygulanacağından ilk derece mahkemesinin verdiği kararlar, kesin olmayıp üst yargı mercii nezdinde temyiz veya itiraza konu olabilecektir.

[b]20.01.1982 tarihli ve 17580 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesini müteakiben vergi itiraz komisyonlarının görevleri sona ermiş ve 2576 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle vergi itiraz komisyonlarının görevleri vergi mahkemelerine verilmiştir.


Ancak 1982'tarihinde değişen bu durumun 2017'de dahi 6183 sayılı kanuna işlenmemesi garip.


Muhsin Bey

Resmi Gazete No: 26568 30/06/2007 tarihinde yayımlanan SERİ:A SIRA NO:1 TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ'nde

Seri:A Sıra No:5 G.T. 11/9/2013 tarihli ve 28762 sayılı Resmi Gazete değişikliği ile bu hüküm işlenmiştir.

Peki 11/9/2013 tarihinden önce de 6183' göre takip edilen

alacaklar için aynı durum mu geçerliydi? Yoksa o zamanlar açılan davalar yürütmeyi durduruyor muydu?