Mesajı Okuyun
Old 12-10-2017, 12:47   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Sevgili meslektaşlarım bilginize danışmam gereken acil bir durum var. Müvekkil X ve x'in şirketi tüzel kişi Y var. Y tüzel kişisi Z tüzel kişisi ile istisna sözleşmesi yapıyor ve Y ödemeleri çek olarak peşin yapıyor iken ilerleyen süreçte Z tüzel kişisi eseri tamamlamadan yarıda bırakıp kaçıyor dolayısıyla dava açma gereği hasıl oluyor. Biz müvekkilim X tam bilgi vermediğinden dolayı çeklerin iadesi davasını davacı X olarak açtık fakat keşide eden gerçekte Y tüzel kişisi imiş. Biz şimdi davacı sıfatını X olarak açmış iken davanın selahiyeti ve devamı adına Y tüzel kişisi olarak değiştirmek istiyoruz. Davacı sıfatını değiştirmek adına önerebileceğiniz bir yol var mıdır?
Sayın Av.Halil İslam Bulut;

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 'Tarafta iradî değişiklik' başlıklı 124. maddesi şu şekildedir: "(1) Bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür.

(2) Bu konuda kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır.

(3) Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir.

(4) Dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanıyorsa, hâkim karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebilir. Bu durumda hâkim, davanın tarafı olmaktan çıkarılan ve aleyhine dava açılmasına sebebiyet vermeyen kişi lehine yargılama giderlerine hükmeder."

Alıntıladığım düzenleme doğrultusunda bir dilekçe ile mahkemeye talebinizi iletmenizi öneririm. Kanaatim ise, maddi ve kabul edilebilir bir hata olmadığı gerekçesiyle talebinizin kabul görmeyeceği yönündedir.

Saygılarımla..