Mesajı Okuyun
Old 18-09-2017, 08:55   #6
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avemre
Sayın Meslektaşlarım,

Müvekkil iş çıkışına yakın amirini arayarak 2 gün izin istiyor. Amiri de izin veriyor. Müvekkil izninin 2. günü rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gidiyor ancak rapor alamıyor.Ertesi gün izni bitip işbaşı yapan müvekkil o gün çalıştırılıp akşama doğru işten çıkarılıyor.

Gerekçe 2 gün üst üste işe gelinmemesi olarak bildirilip iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiği müvekkile imzalı olarak tebliğ ediliyor. Ancak aynı yazıda "haklarınız ödenecektir" deniliyor.

Şimdi ya dava açmam ya da ihtarname göndermem gerekiyor. Amacımız işe iade değil, alacakların ödenmesi.

Feshiniz geçersizdir denilse sanki işe iade gibi oluyor. Fesih geçersizse iş akti devam ediyor izlenimi doğuyor. Nasıl bir netice talep olması gerekir? Sizce alacakları nasıl talep etmek gerekir?

İş sözleşmesinin haksız ve geçersiz olarak feshedildiğini düşünüyorsunuz. (Haklı fesih ve geçerli fesih kavramlarını karıştırmamak önemli.)

Velev ki, sözleşmenin geçerli nedenle ama haksız feshedilmiş olduğunu da düşünelim, bu durumlarda feshe bağlı alacakları, (kıdem, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti) dilediğiniz şekilde, (ihtar, icra takibi, alacak davası) talep edebilirsiniz.

İşe iadeyi ise, sadece işe iade davası açmak suretiyle talep edebilirsiniz. Geçersiz bir fesihte işe iadeyi talep etmek zorunluluk değildir. İşe iade hakkından feragat etmek, feshe bağlı haklardan feragat anlamına gelmez, sadece geçersiz feshin sonucunda ödenen işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinden vazgeçmiş olursunuz.


Saygılarımla,