Mesajı Okuyun
Old 15-09-2017, 23:30   #8
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Yargıtay kararlarının koyduğu kural bu şekilde (örnek bir karara aşağıda yer veriyorum) bizim bu kuralı değiştirmemiz imkanımız yok.

Ben çözüm şekillerini önceki yazılarımda ifade ettim.Bunları tekrarlıyorum. Hatta ayrıca dava dilekçesinde değişiklik yapmadan,feragat veya davanın geri alınması yoluna gidilmeden ve ayrıca birleştirecek yeni davalar açılmasına gerek kalmaksızın , davalı olarak gösterilen bu iki kat malikinin bizzat veya size verecekleri vekaletname ile tarafınızdan davaya muvafakat (onay,izin) verdiklerinin ve davaya katıldıklarının ifade edilmesi de yeterli olabilecektir.Diye düşünüyorum.

T.C.

YARGITAY

15. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/874

K. 2004/6182

T. 1.12.2004

• KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ ( Akdin Feshi ve İnşaatın Kal'i Talebi - Tüm Paydaşların ve Sözleşme Taraflarının Davaya Katılması Mecburiyeti )

• PAYDAŞLAR ARASINDA MECBURİ DAVA ARKADAŞLIĞI ( Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi ve İnşaatın Kal'i İçin Açılan Davada )

• MECBURİ DAVA ARKADAŞLIĞI ( Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi ve İnşaatın Kal'i İçin Açılan Davada Arsa Paydaşları Arasında )

• ARSA MALİKİ PAYDAŞLAR ARASINDA MECBURİ DAVA ARKADAŞLIĞI ( Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi ve İnşaatın Kal'i Davasında )

818/m.355

4721/m.692

ÖZET : Davada, 5.5.1998 gün ve 12302 yevmiye nolu kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshiyle yapılan inşaatın kal'ine karar verilmesi istenilmiştir. Sözleşmenin feshi ve inşaatın kal'i taşınmazın tamamıyla ilgili tasarruf istemini içerir. Hal böyle olunca T.M.K.nun 692. maddesi hükmü gereğince tüm tapu paydaşlarının ve sözleşmenin taraflarının davada yer alması zorunludur. O halde mahkemece yapılması gereken iş, arsa maliki ve sözleşmenin tarafı olan diğer paydaşların davaya katılımı sağlanarak, sonucuna göre bir hüküm kurmaktan ibarettir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davada, 5.5.1998 gün ve 12302 yevmiye nolu kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshiyle yapılan inşaatın kal'ine karar verilmesi istenilmiş, mahkemece sözleşmenin feshine, kal talebinin reddine karar verilmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Feshine karar verilen sözleşmede, davacının yanında Celal, Dursun ve Salih arsa sahibi sıfatıyla taraf durumundadır. Yine sözleşmeye konu tevhid edilecek 3908 ada 1,2,3,4 parsel tapu kayıtlarında adı geçenlerin de malik oldukları dosyaya giren 11.4.2001 tarihli Tapu Sicil Müdürlüğü'nün cevabi yazısından anlaşılmaktadır. Sözleşmenin feshi ve inşaatın kal'i taşınmazın tamamıyla ilgili tasarruf istemini içerir. Hal böyle olunca T.M.K.nun 692. maddesi hükmü gereğince tüm tapu paydaşlarının ve sözleşmenin taraflarının davada yer alması zorunludur. O halde mahkemece yapılması gereken iş, arsa maliki ve sözleşmenin tarafı olan diğer paydaşların davaya katılımının sağlanması, muvafakatlerinin alınması veya ayrı dava açıldığı takdirde bu dava ile birleştirilmesi, böylece taraf teşkili sağlandıktan sonra uyuşmazlığın esası incelenerek bir hükme varılmasından ibarettir. Eksik taraf teşkiliyle davanın sonuçlandırılması usul ve yasaya aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 1.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi. (KAZANCI)