Mesajı Okuyun
Old 08-09-2017, 21:08   #4
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Burada iki adet hukuki durum var.

Birincisi haksız yere borçlandırılmanız ki asli olan bu. İkincisi de, haksız yere borçlandırılmanız neticesinde malvarlığınızda meydana gelen eksilmedir.

Bunlar için iki ayrı dava açmanız gerekiyor. İkisini de aynı anda açmalısınız. Öncelikle sahtecilik ve imza inkarına dayalı menfi tespit davası yoluyla icradaki borçtan kurtulmanız gerekiyor. Ama asla istirdat davası yoluyla değil. Zira, istirdat davasında haksız yere davacı tarafından ödenen bir paranın iadesi söz konusudur, ki olayda böyle bir durum söz konusu değil. İcrai işlemlerin durdurulması için tedbir talep edilebilir. (Ayrıca: Borçlunun sahtelik nedenine dayalı olarak açtığı menfi tespit davası, İİK'nın 72. maddesi kapsamında bir dava olup, anılan maddedeki usule göre mahkemeden alınacak ihtiyati tedbir kararı ile icra takibi durdurulabilir. Sahtelik nedeniyle açılan menfi tespit davası gibi, cumhuriyet savcılığına aynı nedenle yapılan şikayet ve ceza mahkemesinde açılan dava da kendiliğinden icra takibini durdurmaz ve bekletici mesele yapılamaz. Ancak cumhuriyet savcılığı veya ceza mahkemesince tedbir kararı verilirse icra takibi durdurulabilir. Yarg. 12. HD. 19.02.2015 gün, 2014/26221 E. 2015/3195 K.)

İkinci dava ise ihtiyati tedbir talepli bir haksız fiil ve/veya vekaletin suistimali, müşterek danışıklı işleme dayalı olarak taşınmazın 3. kişi adına oluşan tapusunun iptali, olmadığı taktirde rayiç bedelinin tahsili olmalıdır. Bu ikinci dava büyük ihtimalle diğerinin sonucunu bekleyecektir.