Mesajı Okuyun
Old 30-08-2017, 09:25   #2
usual suspect

 
Varsayılan

Sayın harr, konuyla ilgili nacizane fikirlerim:

Maaş haczi, İcra ve İflas Kanunu’nun (İİK) Kısmen Haczi Caiz Olan Şeyler başlıklı 83. maddesi uyarınca yapılan bir icra işlemidir. Bu maddenin birinci fıkrasında maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama bağlı olmayan nafakalar veya emekli sandıkları tarafından tahsis edilen iratların haczolunabileceği belirtilmiştir.

Maaş haczi için çıkarılan müzekkere ile maaşın dörtte birinden az olmamak üzere haciz işlemi yapılır. Ancak çıkarılan maaş haczi müzekkeresi ile diğer ücretlerin haczi mümkün olmayacaktır. Yargıtay 12. Hukuk Daire’sinin verdiği 2014/25798 E. ve 2014/31238 K. sayılı kararında “borçluya tahakkuk edecek kıdem ve ihbar tazminatlarının haczi maaş-ücret müzekkeresiyle değil, İİK’nun 89/1 ve devamındaki maddelerde belirtilen prosedür ile mümkün olduğuna” “İİK’nun 356. Maddesinin maaş ve ücretler hakkında olup emekli ikramiyesi ve tazminatların bu kapsamında” olmadığına hükmetmiştir.

Maaş haczinde dörtte bir oranında bir sınır varken; emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi ücretlerin haczinde böyle bir sınır olmayıp tamamı haczedilebilir. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2004/22540 E. ve 2004/26972 K. sayılı kararında kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının ücretten sayılmayacağına dair gerekçe şu şekildedir: "İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur. 6772 Sayılı Kanunun 4. maddesinde ise ( fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin ) haczedilemeyeceği belirlenmiştir. Bu durumda, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi ödentilerin ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı, nemanın ve toplu iş sözleşmesi farkı ile ikramiyenin ise en fazla haczi mümkündür."

Son cümlede değinildiği üzere, ikramiye ve toplu sözleşme farkının ücret olması sebebiyle dörtte biri haczedilebilecektir. İİK’nun Kısmen Haczi Caiz Olan Şeyler başlıklı 83. maddesinden de anlaşılacağı üzere kıdem ve ihbar tazminatları ücretten sayılmadığından tamamı haczedilebilir.

Yargıtay 12. Hukuk Daire’sinin 2014/25798 E. ve 2014/31238 K. sayılı ve 2004/22540 E. ve 2004/26972 K. sayılı kararlarına istinaden kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının ücret vasfı olmaması sebebiyle ücret-maaş haczi müzekkeresiyle talep edilemeyeceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla takip edilen işçinin hak kazanıp da işverende bulunan kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarına İİK’nun 89/1 ve devamındaki maddelerde belirtilen prosedür ile haciz talep edilebilecektir.[/font][/font]

Bu kapsamda işçinin kıdem ve ihbar tazminatının haczine karar verildiğine dair haciz ihbarnamesi tebliğ edilmedikçe, sırf maaş haczi müzekkeresinde kıdem ve ihbar tazminatının da haczine karar verilmiş olması durumunda çalışan işten ayrıldığı vakit kıdem ve ihbar tazminatının kendisine ödenebileceğini, icra müdürlüğüne herhangi bir bildirim yapılmasına gerek olmadığını değerlendirmekteyim.