Mesajı Okuyun
Old 23-08-2017, 13:42   #1
Av. Meltem ERTÜRK

 
Varsayılan mehir için verilen bono/ciro edilmesi/menfi tespit davası

Değerli meslektaşlarım herkese merhaba;

Forumda ve kitaplarda günlerdir araştırmama rağmen bir konuda yanıt bulamadığım noktalar bulunmakta. Yardımlarınız gerçekten çok önemli zira bu konu ile ilgili ilk kez bir dava açacağım. Biraz uzunca olacak farkındayım ama kusuruma bakmayın. Olay kısaca şöyle:

Müvekkil için başlattığımız bir boşanma davası var, henüz dilekçeler aşamasında. Evlenmeden önce (2011 de)gelin hanım lehine bir senet imzalanıyor.Müvekkilin babası borçlu ve müvekkil de kefil. Fakat aradan onca sene geçiyor, biz senedin kaybedilmiş olabileceği düşüncesi ile boşanma davasında bu husustan bahsetmiyoruz. Ancak kadının 3.evliliği ve diğer evliliklerinde de bu şekilde senet alıyor. Şimdi bu ayın 19 unda senetle ilgili müvekkile ve babasına ödeme emri tebliğ ediliyor. Menfi tespit davası açma hazırlığındayım ancak senedi incelediğimizde bir çok sıkıntı olduğunu görmekteyiz. Bunları madde madde sıralarsam daha açıklayıcı olurum sanırım.

Öncelikle senet verilirken sadece şunlar yazılı imiş: ad soyadları ve imzaları. tc leri var fakat adresleri yok. Alacaklı kısmı da var. Bir de yazı ile ellibin, rakam ile 5000 TL ibareleri var. Senette diğer hususlar boş bırakılarak verilmiş. Buraya kadar sıkıntı yok gibi. Rakamda da sıkıntı yok, yazı ile olan geçerli biliyoruz. Fakat:

1-senedin 2011 de imzalandığına dair şahitler var. senet 2016 tarihli(evlilik devam ederken) olarak doldurulmuş.
2-Düzenleme yeri, tarihler sonradan doldurulmuş.
3-mehir amaçlı verilmesine rağmen kadının halaoğluna ciro edilmiş. (takip alacaklısı da zaten halaoğlu)

sormak istediklerim:
1-menfi tespit yolunu düşünmekte haklı mıyım?
2-dava açmakla takip durmayacak biliyorum fakat teminat ile durdurabilir miyim ya da satışı engelleyebilir miyim?
3-takip dosyasını ödeyip istirdat açsam daha mı yararıma olur sizce?
4-sizce mehir amaçlı senedin ciro edilmesi ve yukarda bahsettiğim düzeltmeler, senedin anlaşmaya aykırı doldurulması hükmü içerisine girer mi?

lütfen fazla sormamı mazur görün =(