Mesajı Okuyun
Old 10-08-2017, 13:59   #13
sakattopal

 
Varsayılan

Öncelikle özür dileyerek başta belirtmeyi unuttuğum şu hususa açıklık getirmem gerekli galiba.
Müvekkilim boşanmaktan vazgeçtiği için ve artık sadece nafaka talebi bulunduğu için devam eden boşanma davasını tedbir nafakası olarak ıslah etmek istiyoruz. Gecikmeli mesaj atmam dolayısıyla tartışmanın yönü biraz kaydı galiba.

Sayın Av.Can Doğanel,

Alıntı:
Ben olsam kendisine bu davayı takipsiz bırakmayı ve (önemli bir aciliyet yoksa) bir müddet sonra açacağı yeni davada boşanma ve nafaka taleplerini ileri sürmeyi denemesini tavsiye ederdim.

Bende haklı olarak aynı şekilde düşündüm belki bir kurtuluş yolu olabilir diye. Fakat dosya, adli yardımdan görevlendirme ile bana geldiği için dosyayı takipsiz bırakmak aleyhe bir sonuç doğuruyor.

Sayın Av.Ufuk Bozoğlu,

Alıntı:
Islahını durumuna göre halen birlikte yaşıyorsa veya ayrılarsa TMK.196 veya 197. maddeye göre ıslah yapacak. Bir boşanma davası/istemi olmaksızın tedbir nafakasına karar verilmesini isteyecek.

Bahsettiğiniz üzere artık TMK 197. maddeye göre boşanma istemi olmaksızın nafaka talebinde bulunmak şu an için en mantıklı yol olarak gözüküyor. Anladığım kadarıyla bu yöntem ile davanın feragat hükümlerine takılmadan lehe sonuçlanması muhtemel. Müvekkilin taleplerini bu yönde karşılamaya çalışacağım. Ön inceleme duruşmasına müteakip davayı tamamen ıslah etmeyi planlıyorum şu an için.

Sn Av.Can Doğanel,

Alıntı:
m.196-197 olarak belirtmişsiniz ancak dikkat etmemişim.
Ben Yargıtay da bu tabiri kullanıyor olsa da "Tedbir Nafakası Davası" adlandırmasını tuhaf buluyorum.
Boşanma davası içerisindeki tedbir nafakasından ayırmak ve terim kargaşasına yol açmamak gerekir.
Kısa bir isim bulmak zor olsa da uzun uzun Evlilik Birliğini Koruyucu Nafaka Davası gibi bir tanımlamanın kullanılması daha doğru ve anlaşılır. (Kısa tabiri belki "Koruyucu Nafaka" olabilir.)

Bahsettiğiniz hususa ben de katılıyorum. Nitelik olarak farklı olan bu talepler için farklı bir tabir en azından bazı yanlış anlaşılmaların önüne geçebilir.