Mesajı Okuyun
Old 07-08-2017, 20:38   #3
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan siloos
Merhaba,

Müvekkil şirketin alacaklı X Ltd Şti'nin borçlu olduğu bir icra dosyasında, X Ltd Şti, Y Ltd Şti'nin %80 sahibi. (Hatta kalan kısmı da iki şirketin yetkilileri aynı olduğundan yetkili şahsa ait)

X Ltd Şti'ye icra takibi başlatıldı ancak üzerinde herhangi bir mal varlığı yok.

Y Ltd Şti'nin ise üzerinde hatrı sayılır mal varlığı var.
Y'nin üzerindeki mallara nasıl haciz koyabiliriz?

Bu konuda sizden fikir ve varsa içtihat talep ediyorum.


Ticaret şirketlerinde ortakların şirketteki hisselerinin haczini öngören, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Ortakların Kişisel Alacaklıları” başlıklı 133. maddesi şöyledir.

(1) Bir şahıs şirketi devam ettiği sürece ortaklardan birinin kişisel alacaklısı, hakkını şirketin bilançosu gereğince o ortağa düşen kâr payından ve şirket fesholunmuşsa tasfiye payından alabilir. Henüz bilanço düzenlenmemişse alacaklı bilançonun düzenlenmesi sonucunda borçluya düşecek kâr ve tasfiye payı üzerine haciz koydurabilir.

(2) Sermaye şirketlerinde alacaklılar, alacaklarını, o ortağa düşen kâr veya tasfiye payından almak yanında, borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun taşınırlara ilişkin hükümleri uyarınca haczedilmesini ve paraya çevrilmesini isteyebilirler. Haciz, istek üzerine, pay defterine işlenir.

(3) Bunun dışında, alacaklılar, tüm ticaret şirketlerinde alacaklarını, ortağın şirketten olan diğer alacaklarından da alabilme ve bunun için haciz yaptırabilme yetkisini de haizdir.

(4) Yukarıdaki hükümler borçlu ortakların şirket dışındaki mallarına alacaklıların başvurmalarına engel olmaz.

şeklinde düzenlenen hükmün gerekçesinde; 6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanunundan farklı olarak uygulamanın gereksinimlerine cevap verecek şekilde ve Yargıtay kararlarına göre yeniden düzenlendiği belirtilmiştir.

Birinci fıkra, sadece şahıs şirketleri ile ilgili bir düzenleme içermektedir. İkinci fıkra ise anonim şirketler ve hisse senetlerinin yanı sıra, “sermaye şirketleri” ibaresi kullanılarak, limited şirketler ile senede bağlanmamış payları da kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu durumda; haczedilecek ve paraya çevrilecek hissenin bir anonim veya limited şirkete ait olması ya da senede bağlanmış olup olmaması, herhangi bir hüküm farkı yaratmayacaktır. 6102 sayılı TTK 133 maddesi ile, haczin talep halinde pay defterine işlenebileceği belirtilmiştir.

TTK 133 maddesinin bir diğer özelliği, eski Kanundan kaynaklanan şüpheleri gidermiş olması, haczin ve paraya çevrilmenin hangi hükümlere göre yapılabileceğini açıklığa kavuşturmasıdır. Buna göre, anonim ve limited şirketlerde ortakların hisselerinin haczi ve bunların paraya çevrilmesi 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun taşınırlara ilişkin 88. madde ve iştirak halinde tasarruf edilen mallara ilişkin 94. madde hükümlerine göre yapılacaktır. bu durumda söz konusu 6102 sayılı TTK’nun şirket ortaklarının şirketteki hisselerinin haczini öngören 133. maddesinde doğrudan gönderme yapılan İİK m.94’e göre: “Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi haczedilirse icra dairesi, yerleşim yerleri bilinen ilgili üçüncü şahıslara keyfiyeti ihbar eder. Bu suretle borçlunun muayyen bir taşınmazdaki tasfiye sonundaki hissesi haczedilmiş olursa icra memuru haciz şerhinin taşınmazın kaydına işlenmesi için tapu sicil muhafızlığına tebligat yapar. Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Bu haczin şirket pay defterine işlenmesi zorunludur; ancak haciz, şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır. Haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere Ticaret Siciline bildirilir. Bu durumda haczedilen payların devri, alacaklının haklarını ihlal ettiği oranda batıldır. Haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tabidir. Diğer taşınırlarda icra dairesi başkasına devre mani tedbirleri alır.”

Ayrıca belirtmek gerekir ki; pay senedinin teslimi ortaklık hakkının devrini sağlamadığından, pay senedinin haczedilmesi borçlunun, şirketteki ortaklık payının haczedildiği sonucunu doğurmadığına göre, limited şirketlerde hisse haczinin usul ve şartlarını belirtmekte yarar vardır.

Limited şirketlerde ortaklık payı, limited şirkete haciz yazısının tebliği ile haczedilebilecektir. Ayrıca icra memurunun şirket merkezine bizzat giderek, haczi şirkete tebliğ etmek ve pay defterine işlenmesini sağlamak suretiyle bu hususu tutanakla tespit etmesi ile pay haczinin yapılması mümkündür.

iyi çalışmalar