Mesajı Okuyun
Old 01-07-2017, 21:48   #1
davuterkan

 
Varsayılan Muris Muvazası, Tasarrufun iptali, Soybağının düzeltilmesi

Merhabalar meslektaşlarım
Karmakarışık bir meselede değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Olabildşğince anlaşılır kılmaya çalışacağım.

1 çocukları olan Anne (A) ve Baba (B) evlilikleri devam ederken ayrı yaşamaya başlarlar. A, C ile yaşamaya başlar ve bu birliktelikten bir çocukları olur, adını D koyarlar. A'nın B ile olan evliliği o sırada devam ettiği için D, nüfusta A ve B'nin çocuğu olarak kaydedilir. Oysa gerçekte A ve C'nin çocuğudur.
Daha sonra A ve B boşanır, A ve C evlenirler.

C yaşlanıp hastalanınca -ölmeden 3 ay önce- adına kayıtlı gayrimenkulleri eşi A'ya devreder. C öldükten bir süre sonra ise A, bu taşınmazları ilk eşinden olan görme engelli ve hiçbir geliri olmayan büyük oğluna devreder.
C öncelikle nüfus kayıtlarındaki gerçeğe aykırı baba kaydının düzeltilmesini, sonra da muris muvazası ve sonrasındaki kötüniyetli devrin iptali suretiyle babasından kalan miras payına kavuşmak istemektedir.

Sorularım şunlar:
1- Müvekkilin hakkını arama yoluna girdiğini öğrenen üvey kardeşi, malları devretmesin diye tez elden tedbir kararı almak istiyoruz. Bunun en kolay yolu nedir?

2- Soybağının reddi ve babalık davasının ayrı ayrı açılması mı gerekiyor, yoksa ikisi tek davada görülebilir mi? Ya da davayı doğrudan nüfus kaydının düzeltilmesi şeklinde açabilir miyiz?

3- Soyabağının reddi bakımından, kanunda reşit olmadan itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre öngörülmüş? Müvekkil 40 yaşında. Bu soruna takılır mıyız?

4- Muris muvazası (babanın anneye devri) ve tasarrufun iptali (annenin üvey kardeşe devri) davalarının anne ve üvey kardeşi davalı göstererek birlikte mi açacağız.

Bu konularla ilgili teorik ve pratik birikiminizi paylaşmanızı rica ederim.

Selamlar