Mesajı Okuyun
Old 20-06-2017, 16:22   #3
Av.SerkanBütün

 
Varsayılan

YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2001/11-199
K : 2001/244
T : 14.03.2001
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü.
Kural olarak kambiyo senetlerinde Lehdar hanesine hakiki ve hükmi şahsın belirli şekilde yazılması .şarttır. Ne var ki, Lehdarın eksik ifade edilmesi ve bunun sonradan, belirli hale dönüştürülmesi durumunda az yukarıda açıklanan kuralın tamamlanmış olduğunun kabulü gerekir. Dahası bononun bu yönde usulsüzlük durumunu bilen ve imzalayan borçlunun daha sonra bu eksikliğe dayanması Medeni Kanunun 2.nci maddesi ile bağdaşmaz (Bkz. Prof.Dr.Fırat Öztsa kıymetli evrak Hukuku Ankara 1997 Sh. 489, 494). Öte yandan bononun ciro şerhinde Lehdarın tam hüviyeti belirlenmiş olmakla eksikliğin tamamlanmış olduğu da açıktır. O nedenle bozma kararında ve yukarıda açıklanan nedenlerle Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bozma nedenidir.




elimizde böyle bir genel kurul kararı var ama ne derece işe yarar henüz bilemiyorum. Ancak 2017 yılında da hala bu genel kurul kararına dayanılarak verilmiş kararlar mevcut..