Mesajı Okuyun
Old 12-06-2017, 18:09   #1
provista

 
Varsayılan Çek İptali Davası ve Alacaklının Durumu

Sayın Meslektaşlarım Öncelikle Merhaba,

Müvekkile bir çek ciro yoluyla geliyor. Çek ibraz süresi içerisinde muhatap bankaya ibraz ediliyor. Ancak çek hakkında açılan çek iptali davası sebebiyle banka ödeme yapmıyor. İbraz tarihi itibariyle çek bedelinin tamamı bankada mevcut ve bu durum çekin arkasına şerh ediliyor.

Alacağın tahsili için icra takibine başlandığı halde sonuç alınamıyor. Bu sürede çek iptali davacısı davasını takip etmediğinden davanın açılmamış sayılmasına karar veriliyor.

Bankaya yazılı olarak başvuru yapıyorum ve "müvekkilim süresinde ibraz etti ancak o tarihte ödeme yasağı vardı bu sebeple ödeme yapmadınız, şimdi bu yasak kalktı çek bedelini müvekkilim adına tarafıma ödeyin" şeklinde yazılı olarak başvurumu yapıyorum.

Banka görevlileri durumu anlamıyor/anlamak istemiyor ancak hesapta halihazırda bloke bedelden daha az para olduğunu ağızlarından kaçırıyorlar. Ayrıca çek olmadan işlem yapamayız cevabı alıyorum. Bloke meblağ olduğu halde nasıl olur da hesapta işlem yapabildiklerini sorduğumda ise malum yanıt olan bizim alacağımız var, bizimki öncelikli cevabını alıyorum.

Sorum şu;

1- Çek bedelinin ödenmemesi sebebiyle bankanın sorumluluğuna gidebilir banka hakkında ilamsız icra takibi yolu ile bedeli tahsil edebilir miyim?

2- Kambiyo takibi yapmış olduğumuz için takip derdest, çeki bankaya ibrazım mümkün değil bu durumun çözümü nedir?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.