Mesajı Okuyun
Old 13-05-2017, 01:35   #3
Mozkul

 
Varsayılan

Belirsiz alacak davası , kısmi davadan farklı bir dava türü olup , bu davada talebin arttırımı için ıslah yapmaya gerek bulunmamaktadır. Bu sebeple bu dava türünde talebin arttırılması için ıslaha ilişkin hükümler uygulanmaz.

HMK 107/2 maddesinde ; "Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı" dava değerini arttırabilir denilmektedir, yani bu konuda talebin hangi sürede arttırılabileceğine dair açık bir düzenleme mevcut değildir.Kanun tam değerin belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda terimini kullanmıştır.

Bu doğrultuda HMK daki sürelere ilişkin düzenlemelere bakılmalıdır.

Sürelerin belirlenmesi
MADDE 90. (1) Süreler, kanunda belirtilir veya hâkim tarafından tespit edilir. Kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında, hâkim kanundaki süreleri artıramaz veya eksiltemez.

(2) Hâkim, kendisinin tespit ettiği süreleri, haklı sebeplerle artırabilir veya eksiltebilir; gerekli gördüğü takdirde, bu konudaki kararından önce tarafları da dinler.

Kesin süre
MADDE 94. (1) Kanunun belirlediği süreler kesindir.

(2) Hâkim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Aksi hâlde, belirlenen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir ve yeniden süre verilemez.

(3) Kesin süre içinde yapılması gereken işlemi, süresinde yapmayan tarafın, o işlemi yapma hakkı ortadan kalkar.

Yukarıdaki düzenlemeler birlikte incelendiğinde, hakimin size verdiği süre 94/2 maddesinde belirtilen süre olup , sürenin kesin olduğu da belirtilmemiş ve gerekli ihtarat da yapılmamış ise kanaatimce aynı madde uyarınca hakimden yeni bir süre talebinde bulunabileceğiniz gibi süre sonunda talebinizi ıslah müessesesini kullanmadan sadece dava değerini arttırım dilekçesi verip arttırdığınız miktarın harcını yatırarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir davanın Belirsiz alacak davası olup olmadığı ise o davada davacının açık bir şekilde davasının belirsiz alacak davası olduğunu dilekçesine yazması , mümkünse HMK m 107 uyarınca diyerek kanun maddesini belirtmesi ve dilekçesinde fazlaya ilişkin hakların saklı tutulduğuna ilişkin herhangi bir kayıt kullanmamış olması gerekmektedir(Yargıtay HGK E:2014/424 K:2016/207)

Kanaatimce; aynı sorunla kısmi davada karşılaşılmış olsaydı da sorunun cevabı aynı olacaktı.Çünkü HMK 181 'de; kısmen ıslaha başvuran tarafa;kanun tarafından; ıslah yapacağını bildiren tarafın ıslah talebiyle birlikte ıslah etmek istediği işlemi ve bu işlemi ne şekilde ıslah ettiğini belirtmemesi halinde davanın sürüncemede bırakılmaması için (madde gerekçesi) 1 haftalık süre tanımıştır.

Oysa somut olayda davacı kısmi ıslah yapmak istediğini beyan etmemiş veya kısmen ıslaha başvuracağını bildirmemiş, aksine mahkemece re'sen HMK 94/2 maddesi uyarınca dava değerinin arttırılıp harcının yatırılması için davacıya süre verilmiştir.Bu sürenin kesin olduğu da bildirilmediğine göre kanaatimce; davacı bu hususta 94/2 uyarınca hakimden yeniden süre talebinde bulunabilir veya süre geçmiş olsa da ıslahını yaparak dava değerini arttırabilir.