Mesajı Okuyun
Old 09-05-2017, 00:12   #1
Av.hazaltaskan

 
Varsayılan Bu Olay Muris Muvazaası Olur mu?

Sayın Meslektaşlarım,

Daha önce forumda birden fazla Muris Muvazaası ile alakalı konu okumuş bulunmaktayım. Söz konusu konuların hepsinde muris taşınmazını bir çocuğuna vermek istemekte ve diğer çocuklarını mallarından mahrum bırakmaktadır.

Ancak önüme gelen bir konuda; Muris ölmeden 6-8 ay kadar önce, Murisin babasından kalan taşınmazlardaki hisselerini "abisine" satıyor. Söz konusu bu satış vekaletle yapılıyor ve "vekil" murisin yeğenidir, yani alıcının oğludur.

Yaklaşık 7 parsel satılıyor. Bu parseller 200TL-900TL arası bedelle satılmış gibi gösteriliyor.

Murisin mirasçıları, Murisin abisine temlik ettiği hisselerini geri almak için tarafıma başvurmuştur.

Öncelikle muris kadındır ve bilindiği üzere Anadolu'da kadına mal kalmaz mantığı mevcuttur. Dolayısı ile, Muris kadın olması sebebiyle hisselerini kendi çocuklarından kaçırmak amacıyla abisine temlik etmiştir.

Hal böyleyken;

1- Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açmak yerinde olur mu? Yani Murisin taşınmazlarda bulunan hisselerini "murisin abisine" bağışlamak istemesi halinde de, yasal mirasçılar muris muvazaası iddiasında bulunabilirler mi?
Yoksa yasal mirasçılar bu olayda sadece muris adına muvazaa nedeniyle tapu iptal ve tescil iddiasında mı bulunabilirler?

2- Murisin çocuklarından bir kısmı bu davayı açmayı kabul etmiyor ve dayılarının tarafında olduklarını beyan ediyorlar. Bu yüzden davayı mirasçıların hisseleri oranında iptal ve tescil talepli açmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Yoksa mirasçıların hepsi talep etmese bile davanın kabulü ile taşınmazlar terekeye mi iade oluyor?

Şimdiden cevap veren tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum..