Mesajı Okuyun
Old 05-05-2017, 00:44   #1
AHMET01

 
Varsayılan Maaş Haczi Sonrası Haricen Yapılan Ödemelerin İcra Tahsil Harcı Oranı Ne Olmalıdır?

Değerli Meslektaşlarım,

01.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 78 seri numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği'nin (1) Sayılı Tarifesinin B)-1/d maddesinde "Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerin maaş, ücret gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan yüzde 4,55 TL icra harcı alınacağı açıkça belirtilmiştir.

02.7.1964 tarih ve 492 sayılı harçlar kanununun “İcra takibinden vazgeçme” başlıklı 23. maddesi aynen “Her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. ...” şeklinde düzenlenmiştir.

Uygulamada da haricen tahsilâtlarda normal icra tahsil harcının yarsısı alınmaktadır. Bu İnternet ortamında da bu konuda birçok makale ve yazıları mevcuttur. Örnek mahiyetinde aşağıda kısa bir alıntıya yer verilmiştir;

"...Dosya borcu, icra müdürlüğüne ödendiğinde, harç oranları, yukarıda belirtildiği şekilde olmakta ise de, dosya borcu, borçlu tarafından icra dosyasına değil de alacaklıya ödenirse, alacaklı tarafın yaptığı tahsilâtı icra dosyasına bildirmesi sonucu müdürlükçe tahakkuk ettirilecek harç, yine tahsil harcı olmakla birlikte, tarifede gösterilen tutarın yarısı oranında olacaktır. ..."

"...Feragat harcında da, haricen tahsil beyanında olduğu gibi, ödenmesi gereken harcın yarısı icra müdürlüğünce tahsil edilir. Pratikte, feragat harcı ile, haricen tahsil beyanı üzerine alınan tahsil harcı arasında hiç bir fark bulunmamaktadır. ...)

Kaynak Linki :
http://www.hukukitavsiyeler.com/2015...il-hesaplanir/

Borçlu olduğumuz bir dosyada müvekkil borcun 10190 TL sini PTT aracılığıyla alacaklının vasisine gönderiyor. Vasi de parayı PTT’den tahsil ediyor. İcra Dairesi tahsil harcı olarak yine % 4,55 alacağını söylüyor. Bu miktar haricen tahsil olmayan durumda da maaş ve ücretler için zaten uygulanan normal orandır. Bunun yarısının alınması gerekmez mi? İcra Daireleri haciz sonrası aşamada maaş ve ücret haczi dışındaki haciz durumlarında haricen tahsilât varsa bunun yarısını uyguluyor. Fakat maaş ve ücretlere haciz koyduysa haricen tahsilât da olsa esas tarife olan % 4,55’i uyguluyor. Bu konuda görüşlerinizi ve varsa Yargıtay içtihatlarını paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdiden katkıda bulunacak meslektaşlara saygı ve teşekkürlerimi sunarım.