Mesajı Okuyun
Old 25-04-2017, 09:26   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Burada "tereddüt edilecek" bir konu olduğunu düşünmüyorum. .
Önceki cevabımı biraz daha açarsak;
1.Uyuşmazlık Mahkemesinin kararının tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde görevsizlik kararı veren Asliye Hukuk Mahkemesine eski dosya üzerinden dilekçe vererek devanın kaldığı yerden devamını isteyeceksiniz.
Mahkemede dosyayı yeni bir esas numarasına kaydederek davayı görmeye devem edecektir. BU işlem harca tabi değildir. Asliye Mahkemesinin görevsizlik kararının kesinleşmiş bulunması ve dosya esasının kapatılmış olması önemli değildir.Zira; görevsizlik kararı Uyuşmazlık Mahkemesi kararı ile kaldırılmış bulunmaktadır. Görev konusu kamu düzeni ile ilgili olup, burada "kesin hüküm" veya "kazanılmış hak" gibi kavramlar söz konusu olmaz. Mahkeme Uyuşmazlık M.sinin kesinleşen görevle ilgili kararını gecikmeksizin yerine getirmek durumundadır. (UMK madde 28/2). Mahkeme karar bozulmuş gibi dosyaya yani bir esas numarası verip yargılamaya devem edecektir.
2 İki haftalık süre kaçırılırsa; Adli yargıda dava yeniden açılabilir. BU durumda dava harçlarının yeniden yatırılması gerekir. Dava yeni bir dava olarak görülür. Bu arada zamanaşımı süresi varsa ve geçmiş ise dikkate alınır. Yeniden iddia ve savunma incelenir. Fakat bu durumda da Asliye Mahkemsi Uyuşmazlık Mahkemesinin görev konusundaki kararına uymak zorundadır. Eski dosya bir delil olarak gösterilebilir.