Mesajı Okuyun
Old 20-03-2017, 16:01   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY

14.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/8955
Karar: 2016/10106
Karar Tarihi: 05.12.2016


TEREKENİN BORCA BATIK OLDUĞUNUN TESPİTİ İSTEMİ - DAVACI VEKİLİNE MİRASIN REDDİ YETKİSİNİ İÇEREN ÖZEL VEKALETNAME SUNMASI İÇİN SÜRE VERİLMEK SURETİYLE BU EKSİKLİĞİN TAMAMLATTIRILMASI GEREĞİ - EKSİK İNCELEME İLE KARAR VERİLMESİ - HÜKMÜN BOZULMASI

ÖZET: Davacı ... vekiline mirasın reddi yetkisini içeren özel vekaletname sunması için süre verilmek suretiyle bu eksikliğin tamamlattırılması gerekirken, belirtilen hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.

(4721 S. K. m. 605)

Dava ve Karar: Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 17.09.2012 gününde verilen dilekçe ile mirasın hükmen reddi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 05.06.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı şirket vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Davacılar vekili, 29.09.2005 tarihinde vefat eden muris ...'ün terekesinin borca batık olduğunun tespiti ile mirasın hükmen reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, TMK'nın 605/2. maddesi uyarınca mirasın hükmen reddine karar verilmiştir.

Hüküm, davalı ... vekili tarafından süresi içinde temyiz edilmiştir.

Dava, TMK'nun 605/2. maddesi gereğince açılan mirasın hükmen reddi istemine ilişkindir. Ölüm tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır (TMK m. 605/2). Mirasçılar Türk Medeni Kanunu'nun 610. maddesinde yazılı aykırılık da bulunmadıkça yani zımnen mirası kabul etmiş duruma düşmüş olmadıkça her zaman murisin ödemeden aczinin tespitini isteyebilir. Türk Medeni Kanunu'nun 606. maddesinde belirtilen süre bu davada uygulanmaz. Dava alacaklılara husumet yöneltilerek görülür. Bu davada yetkili mahkeme ise alacaklıların davanın açıldığı zamandaki ikametgahı mahkemesidir. Ayrıca Türk Medeni Kanununun Velayet Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 39/2. fıkrası gereğince mirasın reddi yetkisini içeren özel vekaletname sunulması da zorunludur.

...

Davanın kabulüne karar verilmiş ise de mahkemece yapılan araştırma ve incelemeler hüküm kurmaya yeterli değildir. Mirasın hükmen reddine ilişkin olarak açılan davalarda, terekenin açıkça borca batık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. İcra takibi sonunda aciz vesikası düzenlenmesi halinde terekenin borca batık olduğu kabul edilir. Aksi halde terekenin borca batık olup olmadığı, murisin malvarlığı bulunup bulunmadığının usulüne uygun olarak, bankalar, trafik tescil müdürlüğü, vergi daireleri, belediyeler, tapu müdürlüğü v.b. Kurum ve kuruluşlardan sorulması, murisin alacak ve borçları zabıta marifetiyle de araştırılarak aktif malvarlığı ile takibe konu borç miktarı gözönünde tutularak aktif ve pasifinin tereddüde neden olmayacak şekilde belirlenmesi gerekir. Mahkemece, dava dilekçesinde muris adına kayıtlı aracın hurdaya ayrıldığı bildirildiğinden aracın hurda bedelinin olup olmadığının tespiti, murisin bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaretten dolayı vergi kaydının bulunduğu gözetilerek bu ticari faaliyetin yürütüldüğü işyerinden gönderilen banka hesap hareketlerinde murisin ölüm tarihinden sonra işlemlerin yapıldığı anlaşıldığından işlemlerin kimler tarafından yapıldığının araştırılması, işyeri ve banka hesabındaki iş ve işlemlerden dolayı mirasçıların terekeyi sahiplenme anlamına gelecek davranışlarda bulunup bulunmadığının tespiti, davacı ... vekiline mirasın reddi yetkisini içeren özel vekaletname sunması için süre verilmek suretiyle bu eksikliğin tamamlattırılması gerekirken, belirtilen hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.12.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı