Mesajı Okuyun
Old 09-02-2017, 15:56   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Değerli meslektaşlarım, iyi günler dilerim. Bir sorum olacaktı; bir işveren aleyhine tazminat davası açmayı planlıyorum ancak yetki konusunda sorun yaşıyorum. Kısaca olayımız şöyle;

İşyeri adresi, tazminata konu olayın gerçekleştiği tarihte müvekkilin ikametgahı ile aynı. (Bolu) dava konusu olay gerçekleştikten bir müddet sonra işyeri başka bir şehre taşınıyor (Sakarya). Şimdi ben davamı işverenin yönetim merkezindeki mahkemede mi (İstanbul), olay tarihindeki yetkili mahkemesinde mi (Bolu- ancak şu an Bolu ile herhangi bir bağlantı mevcut değil), yoksa yeni işyeri adresindeki mahkemede mi (Sakarya)ikame edeceğim? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Av. Baybars el-Türki;

5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. maddesine bakalım: "İş mahkemelerinde açılacak her dâva, açıldığı tarihte dâva olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz."

İşçinin, tazminata konu olay gerçekleştiğinde bulunduğu ve aynı zamanda ikametgahı olan Bolu mahkemelerinde dava açılabilir. Dilerseniz davalı firmanın halihazırdaki merkezinin bulunduğu İstanbul'da da açılabilir.

Saygılarımla..