Mesajı Okuyun
Old 17-01-2017, 17:22   #3
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım, yanlış bilgi verdiğim için özür dilerim. Süreleri karıştırdım.

Ücreti ödenmeyen işçi, herhangi bir süreye tabi olmaksızın haklı sebeple iş akdini sonlandırabilir. Ancak, ücret geç de olsa ödendiği takdirde haklı sebep ortadan kalkıyor. Şuradaki kararda mevcut: http://www.turkhukuksitesi.com/showp...12&postcount=5

Sorunuza gelince, yasa işçiye fesih hakkı tanımış ancak işçi bu hakkını kullanmamış. Ücretini geç de olsa almış. Bence bu durum süreklilik arz etse bile ödeme yapıldıysa işçinin fesih hakkı devam etmemeli. Aksi halde hakkın kötüye kullanımı söz konusu olur. İşveren için de belirsizlik oluşur. Çünkü işveren, "Ödemeyi yaptım ama geçmiş döneme yönelik davranışım yüzünden iş akdini fesh eder mi acaba?", diye sürekli olarak düşünmek zorunda kalır. Hukuk, kişilerin belirsizlik içerisinde yaşamalarını korumaz. Dolayısıyla bence hakkaniyete aykırı değildir. Ücretinin ödenmediği dönemde sözleşmesini fesh etmeyen işçinin, ücret ödendikten sonra fesh etmesi doğru değildir.

Eğer geçmiş aylar için fesh etmek istiyorsanız bence, ücretlerin geç ödenmesine değil, ücret ödenme günü ile ücretlerin ödendikleri tarihler arasında işlemesi gereken faiz alacağına dayanın. Sanırım işveren faiz hesabı yapıp, ücrete ekleyerek ödememiştir. Bu daha dayanaklı gözüktü bana.