Mesajı Okuyun
Old 13-01-2017, 10:17   #1
Gamze39

 
Varsayılan Finansal Kiralama Sözleşmesi

Merhaba. Finansal Kiralama Sözleşmelerinde kiracının kira bedellerini ödememesi halinde 6361 sayılı finansal kiralama kanununda sözleşmenin kiralayan tarafından feshedileceği yer alıyor.

Bu kanunun 31 - (1) maddesinde "Kiralayan, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya verdiği otuz günlük süre içinde de bu bedelin ödenmemesi hâlinde, sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir." deniyor.

33. maddesinde de "Sözleşmenin kiralayan tarafından feshi ile 30 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca kiracı tarafından feshi hâllerinde, kiracı malı iade ile yükümlüdür. İade edilen malın üçüncü kişilere satılması hâlinde sözleşmede aksi bir değer kararlaştırılmadıkça satış bedelinin, vadesi gelmemiş finansal kiralama bedelleri ile varsa kiralayanın bunu aşan zararı toplamından düşük olması durumunda aradaki fark kiracı tarafından kiralayana ödenir. Sözleşmede aksi bir değer kararlaştırılmadıkça iade edilen malın satış bedelinin, vadesi gelmemiş finansal kiralama bedelleri ile varsa kiralayanın bunu aşan zararı toplamından yüksek olması durumunda aradaki fark kiralayan tarafından kiracıya ödenir. İade alınan malın üçüncü kişilere finansal kiralama yöntemiyle kiralanması hâlinde de aynı esaslar uygulanır." yazıyor.
peki sözleşme çekilen ihtarla sona erecek mi yoksa iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme olduğundan dava açmak gerekecek mi? Dava açmadan fesholursa 31. maddede yer alan hesaplamalar nasıl yapılacak? Kanun maddesinden nasıl anlamamız gerekiyor? Teşekkürler