Mesajı Okuyun
Old 26-12-2016, 20:49   #6
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
aksine harcı yatırılmayan davayla ilgili
HMK 118/1 sonrası Yargıtay 2.Hukuk Dairesi'nin kararları da bir hayli değişmiştir.

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2016/121 Esas 2016/12051 Karar: " Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 21.06.2016 günü temyiz eden davalı vekili Av. geldi, karşı taraf davacı ve vekili gelmedi. Gelen'in konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davalı erkek, davacı kadın tarafından açılan boşanma davasına süresinde 13.03.2015 tarihinde cevap vermiş ve esasa cevap süresi içerisinde vermiş olduğu 16.03.2015 tarihli dilekçesi ile de karşı boşanma davasına ilişkin dilekçesini sunmuş, bu dilekçe kayıtlara geçmiştir. Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır (HMK. m. 118-(1)). Karşı dava dilekçesinin verilmesi esnasında harç alınmadığı gibi bu eksiklik yargılama sırasında da giderilmemiştir. harç tamamlattırılmadan müteakip işlemler yapılmaz. O halde, karşı dava harcının yatırılması için davalıya usulüne uygun olarak süre verilmeli (Harçlar Kanunu m. 30-32), harç noksanlığı giderildiği takdirde davalı erkeğin karşı davasının incelenmesi ve hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi, aksi halde; harçlar Kanununun 30. maddesi gereğince işlem yapılması gerekirken yazılı şekilde usul ve yasaya aykırı hüküm tesisi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına duruşma için takdir olunan 1.350,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 21.06.2016 (Salı)"

Saygılarımla,