Mesajı Okuyun
Old 20-12-2016, 08:36   #10
Adli Tip

 
Varsayılan

Değerli Dostlar,

Olayı amaçsal yorum yöntemi ile çözmeye çalışırsak, gerçekten de ihbar öneli fesih beyanının muhatabı için bir geçiş süresi olarak öngörülmüş olduğundan Selim Beyin vardığı sonuca varabilirdik belki. Fesihten sonraki sürece hazırlansın diye işçiye/işverene bir süre vermek, fesih beyanında bulunana verilmiş bir görev, ödevdir. Diğer taraf için bu sürede çalışmak hak mıdır, ödev midir? Tartışılabilirdi belki...
Ama ne var ki, (kanımca) yasa hükmü yoruma mahal bırakacak kadar muğlak değildir. Bu sebeple de yorum yapmak imkansızdır.

İşçinin verdiği ihbar önelinde işveren işçiyi çalıştırmak zorundadır. İşverenin verdiği ihbar önelinde de işçi çalışmak zorundadır. İşçinin ihbar önelinde işveren ihbar tazminatını peşin veriyorum, hemen çık diyemeyeceği gibi; ihbar sürendeki çalışma ödevinden seni azat ediyorum diyemez. Yasada sadece işveren feshinde, fesih süresine ait ücreti peşin ödeyerek işçiyi çalıştırmama hakkı düzenlenmiştir.

Somut olayda ise kanımca artık işçinin feshi söz konusudur ve başkaca haklı bir sebebi yoksa işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmayacağı gibi, işçinin işverene ihbar tazminatı borcu da doğacaktır.

Saygılarımla,