Mesajı Okuyun
Old 09-11-2016, 12:12   #7
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ufuk Bozoğlu
Sayın olgu;

Bu durumda 6306 sayılı Kanun hükümlerine göre sözleşmeyi imzalayan 2/3 arsa payı çoğunluğunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ihale işlemlerinin sonucunun beklenmesinde hukuki yararları mevcut olduğundan 6100 sayılı HMK'nın 165. maddesi gereğince, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine katılmayan paydaşların paylarının satışına ilişkin işlemlerin sonucu bekletici mesele yapılması gerekir.

Şu durumda ilgili Yönetmeliğe göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ihalede, paydaşlardan alıcı çıkmazsa taşınmaz ihaleye çıkarılan bedelle Hazine adına tescil edileceğinden davanın reddedilmesi gerekiyor.

Neden bekletici mesele yapılıyor, onu anlamadım. Yani Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından açılacak ihalenin düşmesi gibi bir sonuç doğmayacak:

Alıntı:
Hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; 15/A maddesinde belirtilen usule göre, arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve en az üçte iki çoğunluk ile alınan karar çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır
6306 SAYILI KANUNUN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ md. 15/3

Saygılarımla.