Mesajı Okuyun
Old 07-11-2016, 20:52   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan olgu
Merhaba,

Müvekkiller paydaşı olduğu arsa vasıflı 2000 m2 büyüklüğünde bir taşınmazdan 10/11 çoğunluk ile kat karşılığı noterde inşaat sözleşmesi yapıyorlar. akabinde arsa üzerindeki gecekondular yıkılıyor.
""Eser sözleşmelerinin bir türü olan “Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri” uygulamadaki adıyla “Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” bedel olarak taşınmaz mal mülkiyetinin geçirimi borcunu içerdiğinden TMK’nın 706, dava tarihi itibariyle yürürlükte bulunan BK’nın 213., Noterlik Kanunu’nun 60 ve Tapu Kanunu’nun 26. maddeleri uyarınca resmi şekle bağlı tutulmuştur. Ayrıca, TMK'nın 692. maddesi gereği sözleşmenin tüm paydaşların katılımı ile yapılması zorunludur.
 
TMK'nın 692. maddesi gereğince, paylı taşınmaz malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi olağanüstü tasarruflardan sayıldığından, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır. Bu nedenle sözleşme konusu taşınmaz üzerine arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi yapılabilmesi tüm paydaşlarca ya da yetkili temsilcilerince sözleşmenin imzalanmış olması veya yapılan sözleşmeye "onay" verilmesine bağlıdır.""
 
Alıntı:
paylı mülkiyete tabi, arsa vasıflı taşınmazın bildiğim kadarıyla tarım arazilerinde olduğu gibi bölünemezlik ilkesi sözkonusu değil. 1/11 pay sahibi ortağın açtığı davanın itiraz halinde reddi mümkün müdür?

Teşekkürler...
Somut olayda; ortaklığın giderilmesi davasını engelleyecek (TMK. 698..) bir durum yok diye düşünüyorum.
Saygılarımla,,