Mesajı Okuyun
Old 26-10-2016, 12:25   #1
Avukat Kaya

 
Varsayılan Gayrimenkul Harici Satış Sözleşmesi

İyi çalışmalar değerli meslektaşlarım. Bir konuda görüşlerinizi almak istiyorum.

Müvekkil, 1988 yılında harici satış sözleşmesi ile 70 yaşındaki bir kadından köyde bulunan taşınmazı satın almıştır. Sonrasında taraflar tapuya gitmişler, ancak tapu masrafını müvekkil ödeyemeyince, taraflar bu sefer notere gitmişlerdir. Burada, satıcı tarafından müvekkile; eşine satış yapılabilmesi için vekalet verilmiştir. Ancak aradan üç ay geçtikten sonra satıcı ölmüştür. Bu süreden sonra müvekkil 30 sene boyunca gayrimenkulün zilyedi olmuştur. Ancak müvekkil, vekaleti veren satıcının vefat etmesi nedeniyle tapuda devir yapamamıştır.

Bildiğimiz üzere harici satış sözleşmesi geçersizdir. Ancak satış sözleşmesinin kadastro tespitinden önce yapılmış olması halinde Kadastro Kanunu'nun 13/B-b maddesi gereğince tapuda alıcı adına tescil yapılabilmektedir. Ancak tapu dairesi ile görüştüğümde, kadastronun 1952 yılında yapıldığını öğrendim. Bu nedenle bu hukuki sebebe dayanarak tescili istemek imkansız oldu.

Bununla birlikte, MK 713/2 dahilinde olağanüstü kazandırıcı zamanaşımı yoluyla tescil talebinde bulunmayı denedim. Ancak bunun için tüm şartların mevcut olmasına rağmen, açtığım veraset davasında satıcının mirasçı bırakmadan öldüğünü öğrendim. Bu durumda mirasın hazineye kalması nedeniyle, devlete ait taşınmazlarda kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyet kazanılamayacağı için buradan da bir çıkış yolu bulamadım.

Değerli meslektaşlarım, acaba taşınmazın tescili için başka bir yol var mıdır? Değerli görüşlerinizi paylaşmanız dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.