Mesajı Okuyun
Old 11-10-2016, 11:14   #1
AV.SEDAT

 
Varsayılan HMK 17 Kapsamında Yasal Olarak Yetkili Türk Mahkemesinin Yetkisiz Kılınması Mümkün Mü?

Bildiğiniz üzere HMK 17 ile 1086 sayılı kanunda olmayan münhasır yetki sözleşmesi kavramı getirildi. Madde metni:

"Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen bu mahkemelerde açılır."

hükmünü haiz..

Elimdeki olayda taraflar, doğacak uyuşmazlıklarda bir yabancı ülke mahkemesinin münhasıran yetkili olduğunu kararlaştırmışlar. Sözleşmenin (ve tabi davanın) her iki tarafı da TC ikametgahı sahibi kişiler, halen de burada ikamet ediyorlar. Sözleşme de TC'de imzalanmış, her iki taraf imza tarihinde de buradalar. Konu bir şirket hissesinin satışı, satıcı sözleşme tarihinde SGK'lı olarak bir işte çalışıyor (tacir değildir denebilir belki).

Sorum: Yukarıdaki bilgiler ışığında sizce:

1- (olaydan bağımsız olacak) Münhasır yetki sözleşmesi, Türk mahkemelerinin yargı yetkisini komple ortadan kaldıracak şekilde kullanılabilir mi?

2- USA'de şirket ortağı olan müvekkilin, burada SSK'lı çalışıyor olması nedeniyle tacir olmadığı, dolayısı ile HMK17'ye göre yetki sözleşmesi yapamayacağı söylenebilir mi?

Konu o kadar spesifik bir husus ki; emsal ictihat bir tarafa, yakınından geçen bir Yargıtay kararı dahi bulamadım. O nedenle bir karara işaret edemiyorsanız bile görüşünüz de benim için çok önemli..