Mesajı Okuyun
Old 07-10-2016, 11:57   #1
av.can06

 
Varsayılan Belediyenin Hizmet Kusurundan doğan tazminat için İYUK M.13 gereği idareye başvuru

Müvekkiller parkta 10-15 kişinin oturabileceği büyüklükte bir çardakta otururken, çardak çatısının üzerilerine düşmesi sonucu ağır zararlar gördüler. Çardağın çatısının yapıştırma veya benzeri bir montajlama yoluyla tutturulmasından kaynakladığını tahmin ediyoruz ki belediye görevlileri müvekkiller hastaneye kaldırıldıktan sonra vidalama ile bütün çardakları sağlamlaştırmışlar. Somut olayda belediyenin hizmet kusurunun (eylemsizliğinden kaynaklanan ihmalinin) olduğu açıktır ve İYUK m.13 gereği tam yargı açılması gerekmektedir.

Yardıma ihtiyacım olan nokta İYUK m.13'de belirtilen idareye başvuru zorunluluğudur. Yargı yolu konusunda birçok başlık bulsam da idareye başvuru süreciyle ilgi tecrübe gerektiren bu aşama hakkında bilgiye ulaşamadığım için konuyu açmak zorunda kaldım. Madde hükmünden açıkça anlaşılacağı gibi idareden zararın tazmin edilmesini istedikten sonra tam yargı davası açmamız gerekiyor. Müvekkiller hem manevi hem maddi zarar aldılar. Tuvalete eşinin yardımı olmadan gidemeyecek hale gelende var, omurgasındaki kırıklar sebebiyle uzun süre hastanede yatanda var.

Tecrübesi olan meslektaşlarımdan öğrenmek istediğim ise;

1- Maddi tazminatı bile tam hesaplama imkanı yokken manevi tazminatı neye göre belirleyip idareden isteyeceğim.

2- Aşağı yukarı uygun maddi ve manevi tazminatları hesaplayabildiğimi farz edersek, idareye yapacağım başvuruda talep ettiğim maddi ve manevi tazminat miktarları açacağım tam yargı davasında sorumluluk doğurur mu? (abartılı rakamlar talep edip reddettirmek gibi kötü niyetli bir amacım olmadığını, sadece idarenin reddetmesi halinde benim makul olduğunu düşündüğüm miktardan biraz daha düşülüp dava açılmasının karşı vekalet ücretine sebebiyet verilmesine daha az mahal vereceğini düşünerek sorduğumu belirtmek isterim.)