Mesajı Okuyun
Old 19-09-2016, 15:46   #4
antipersonel

 
Varsayılan kamulaştırmasız hukuki el atma

Kamulaştırmasız hukuki el atma davaları idari yargıda görülmekte iken gerek içtihadı birleştirme kurulu kararları gerekse Danıştay kararları ile yaşanan sorunlar neticesinde, idari yargının tapu iptali ve tescil yönünde karar verememesi nedeniyle son yapılan düzenleme ile bu davalar artık adli yargıda görülecektir. Konuyla ilgili derdest idari davalar ise görevsizlik kararı ile Asliye Hukuk Mahkemelerine gönderilecek, ayrıca yeniden harç ve vekalet ücretine tabi tutulmayacaktır.

Bunun yanı sıra hukuki el atmadaki netice-i talep :

Arz edilen nedenlerle M... ili M... ilçesi Ö... mahallesi K... mevkii ... ada ... sayılı parseldeki .... m² taşınmaza davalı idarelerce kamulaştırmadan el konulduğu tespit edilecek değer ile el atılan tarihten itibaren kira bedelinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda arttırmak üzere (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) şimdilik 5.000 TL bedel, 3.000 TL ecri misil tutarının yasal faizi ile birlikte davalılardan ayrı ayrı tahsiline, yargılama giderlerinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Şeklinde düzenlenebilir.

Ayrıca Sayın pallanco dediği gibi yeni düzenleme ile dava açma sürelerinde farklı durumlar söz konusu. Fakat çıkartılan ek maddenin sadece uygulama imar planlarını kapsaması nazım imar planlarını etkilermi bu konuda değerli görüşlerinize sunuyorum. Kanuna eklenen maddede 1/1000 ölçekli uygulama planlarını kapsıyor, 1/5000 lik nazım imar planda ek 1. madde kapsamına girermi ayrı bir muamma.

İyi çalışmalar dilerim.