Mesajı Okuyun
Old 04-08-2016, 07:41   #5
halit pamuk

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
İYUK.na 18.06.2014 t. 6545 sayılı K.na eklenen geçici 8.madde ile HMK.nun geçici 3.maddesinde 01.07.2016 t. 6723 sayılı kanunla yapılan değişiklik hükmüne göre, istinaf ile ilgili hükümler, Bölge İdare ve Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçtiği 20.07.2016 tarihinden sonraki tarihlerde verilen kararlarda uygulanır.

20.07.2016 tarihinden önce verilen kararlar ,bu tarihten sonra tebliğ edilse dahi istinaf hükümlerine tabi değildir. Bu durumda karar temyiz edilebilir.

Dosya daha önce temyiz görmüş ise, karar 20.07.2016 tarihinden sonra verilmiş olsa dahi, dosya temyiz hükümlerine tabi olur.Diye düşünüyorum.



kanun gerekçesinde sizin görüşünüzü destekleyici ifadeler :


Madde 19- Geçici maddeyle idare ve vergi mahkemelerinin verdikleri nihai kararlar hakkında
uygulanacak kanun yolu hükümlerinin belirlenmesinde; 2576 sayılı Kanunun, bu Kanunla değişik 3 üncü maddesine göre yeni kurulan bölge idare mahkemelerinin Resmî Gazetede yayımlanacak göreve başlama tarihi esas alınmaktadır. Buna göre, idare ve vergi mahkemelerinin kararları Resmî Gazetede ilan tarihinden önce verilmiş ise bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce uygulanan kanun yollarına ilişkin hükümler uygulanacaktır. Şayet idare ve vergi mahkemelerinin kararları Resmî Gazetede ilan tarihinden sonra verilmiş ise bu Kanunla getirilen Kanun yoluna ilişkin hükümler uygulanacaktır.
Bir başka ifadeyle, Resmî Gazetede ilan tarihinden önce idare ve vergi mahkemelerince verilip henüz haklarında kanun yollarına müracaat edilmemiş kararlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce uygulanan kanun yollarına ilişkin hükümler uygulanacaktır.
Resmî Gazetede ilan tarihinden önce idare ve vergi mahkemelerince verilip ilan tarihinden önce ya da sonra kanun yollarına müracaat edilen ve bozulmak suretiyle idare ve vergi mahkemelerine gönderilen dosyalar hakkında da ilk kararın verildiği tarihte uygulanan kanun yoluna ilişkin hükümler uygulanacaktır.