Mesajı Okuyun
Old 01-08-2016, 17:01   #1
Av. Koç

 
Dikkat Ohal Kapsamında Görevden Uzaklaştırma, Memuriyetten Çıkarma Gibi İşlemlere Karşı Yargı Yolu Kapalı Mıdır?

Merhaba sayın meslektaşlarım.

İçinden geçtiğimiz süreçte darbe teşebbüsünde bulunan ve pek çok insanın ölümüne neden olan malum örgüt ile bağlantılı olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında görevden uzaklaştırma, soruşturma açma, kamu görevinden çıkarma gibi işlemlerin uygulandığını görmekteyiz.

Bu süreçte uzaklaştırılan bir kısım kamu görevlisinin ise bilinen örgütle hiçbir bağlantısı olmadığı, tamamen haksız ve dayanaksız şekilde görevden uzaklaştırıldığı, soruşturma açıldığı, kamu görevinden çıkarıldığı iddiaları bulunmaktadır.

Yazılı ve görsel basında "memuriyetten atılanlara yargı yolu kapalı!" gibi haberlere de şahit olmaktayız.

Ohal kapsamında bugüne dek 667, 668, 669 sayılı KHK'lar çıkarıldı. Çıkarılan 667 sayılı KHK m.4/2'de yer alan "Birinci fıkra uyarınca görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bu fıkrada sayılan görevleri yürütmekle birlikte kamu görevlisi sıfatını taşımayanlar hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır." hükmünden başka bu süreçte çıkarılan KHK'larda yargı yolunun kapanmasına işaret edecek bir madde şahsen bulamadım.

Gerçekten, şu anki mevzuat çerçevesinde, örneğin görevinden uzaklaştırılan bir kamu görevlisinin olağan hak arama yolları kapalı mıdır? Son durum nedir?
İdari işlemin iptali davası açabilir mi?
Açabilirse, iptale ilişkin karar yukarıdaki madde hükmü nedeniyle uygulanabilir mi, uygulanamaz mı?
Uygulanamazsa, iptal davasını takiben tam yargı davası açılabilir mi?
Bu soruların tartışılmasının yararlı olacağı düşüncesi ve mevcut hukuki durum hakkında bilgi sahibi olmak için bu konuyu açma gereği hissettim.

Değerli bilgi ve görüşlerinizi bekliyor, teşekkür ediyorum.