Mesajı Okuyun
Old 01-08-2016, 15:12   #1
gdistemgibi

 
Varsayılan Ipoteğin Temlikini Nasil Sağlarim

İyi günler. Müvekkil kefil olarak borçlu olduğu bir kredi borcunu icra takibi aşamadında alacaklı bankaya borç miktarını defaten ödemek süretiyle kapatmıştır. Alacaklı banka kredisini borçlulardan birisine ait olan taşınmaz üzerinde ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına almıştır. Müvekkil alacaklı bankaya borcu ödedikten sonra banka tarafından sadece "... borcu kefil S.H'den tahsil edilmiştir." şeklinde bir yazı vermiştir. Biz de borçlular aleyhine kefilin rücu hakkından dolayı icra takibi başlattık ve ipotek şerhi olan taşınmaza da haciz tatbik ettik. Bu aşamadan sonra bir kaç problem var.

1) Banka "kendi politikalarını" gerekçe göstererek ipoteğin temlikine yanaşmamakta.
2) Taşınmazın tapu takyidatına göre borçlu icra takibimizden önce 2. sırada başka bir ipotek tesis ettirmiş -ki bizce bu muvazaalı bir ipotek.

Forumda yeteri kadar araştırma yaptığımı düşünmekle birlikte tatmin edici bir kanaat edinemedim. İptotein temlikinin mümkün olup olmadığı yönünde tartışmalar bir tarafa gerek mülga Borçlar Kanunu ve özellikle de TBK'nın kefile tanıdığı yeni hakların uygulanmasına yönelik bir karar da bulmuş değilim. Bir kısım bankalar ipoteğin temliki yoluna giderken olayımızdaki kamu bankası buna yanaşmamakta. İcra Müdürleri ise konuya pek vakıf değil.

Tüm bu şartlarda takip etmem gereken yola dair fikri olan arkadaşlardan yardım beklemekteyim. Şimdiden teşekkür ederim.