Mesajı Okuyun
Old 03-07-2016, 04:47   #1
avmga

 
Varsayılan Çatılı iş yeri belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiracının muaccel olan borçları için ihtarname süresi

Sevgili meslektaşlarım;
1 yıl süreli iş yeri kira sözleşmesi ile ilgili olarak, kiralayan kira borcunun (sözleşmeye yazılmamakla birlikte şifaen peşin ödenmesi kararlaştırılmış) 3'te birini ödememiş ve kira bitim süresine 20 gün kalmıştır.Kiraya veren, kiracının borcunu ödemesini; ödemediği takdirde sözleşmenin süresinin uzatılmayacağını ve icra takibi başlatacağını bildiren bir ihtarname çekmek istemektedir. Sorularım şöyle ki;
1-TBK m 315; ''Kiracı,kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse,kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre (konut ve çatılı işyerlerinde bu süre 30 günden az olamaz) verip, bu sürede ifa etmeme durumunda sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir'' hükmüne yer vermiştir.
Bu durumda,kiraya veren, sözleşme bitimine 20 gün kala, muaccel olan borcunu ödemesi için kiracıya 30 günlük süre verip, borcunu bu süre içerisinde ifa etmezse sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirebilir mi?
2- Söz konusu kira sözleşmesi hususi şartlar bölümünün bir maddesinde ''kiracı kontrat tarihinden itibaren en geç 5 gün içinde kirayı ödemekle yükümlüdür'' ibaresi bulunmakla birlikte başka bir maddesinde de ''kiracı kira bedelini en geç ait olduğu ayın ilk 5 gününde ve her ay peşin olarak ödemeyi taahhüt eder'' hükmü bulunmaktadır.El ile dolduran kısmında kiranın ne şekilde ödeneceği kısmı boş bırakılmıştır.
Kaldı ki,kira bedelinin her ayın ilk 5 günü içerisinde ödeneceğini kabul etmiş bile olsak her türlü kiracıdan alacak sabittir. Sözleşmede ödeme biçimi bildirilmemesi bir hak kaybına uğramamıza sebep olur mu? Sözleşme bitimine 20 gün kaldığından, kiracı 30 günlük sürede borcunu ödemeyip aynı zamanda süre geçtiği için sözleşmenin otomatik olarak 1 yıl daha uzatılmasına sebebiyet verebilir mi?

3- Ödenmeyen kira bedelleri için,uygulanacak yasal faizlerin başlatılması ihtaname tebliğ tarihinden başlar ve dava açma tarihine kadar işler diye biliyorum. İhtarnameyi noter yolu ile değil de postahane yolu ile iadeli taahhütlü yolladığımız takdirde bu hakkımız saklı kalır mı?
Bir stajyer olarak kafam oldukça karışmış,ve süreleri oturtamamış durumdayım.Şimdiden tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşacağınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.