Mesajı Okuyun
Old 17-06-2016, 18:03   #1
Av.Rıdvan Ergün

 
Varsayılan 6292 sayılı yasa Terminoloji Sorunu

2/B arazilerinin satışı ile ilgili çıkartılmış olan 6292 sayılı yasanın 6. maddesinde;
"2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilecek kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılır" yönünde hüküm bulunmaktadır.

Kanunda kullanılan "KULLANICI" kavramınıntapu sicili, kadastro ve Türk Medeni Kanununun Eşya Hukuku kısmında geçmeyen hukuki içeriği net olmayan bir kavram olduğunu düşünüyorum. 6292 sayılı kanunun 6. maddesindeki "kullanıcı" tabiri Türk Medeni Kanununun 973. maddesindeki zilyet anlamında mı kullanılmalıdır, yoksa zilyetliğin daha dar bir hali mi kastedilmiştir.


Örneğin, aynı muristen gelen mirasçılar arasında zilyetlik ile kazandırıcı zamanaşımı hükümleri işlemeyecektir. Ancak 2/B yasasına göre yani 6292 sayılı kanununa göre "kullanıcı" belirlenirken aynı muristen gelen kimselerden sadece fiilen taşınmazı kullanan kişi mi hak sahibi kabul edilecektir.


Kanaatimce, sadece fiilen kullanan kişinin hak sahibi kabul edilmesi hatalı sonuçlara götürecektir. Fakat yasanın bu hükmünün uygulanmasını gösterir bir içtihat bulamadım. Paylaşan olursa sevinirim.
Teşekkür ederim.