Mesajı Okuyun
Old 16-06-2016, 13:52   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı,

1-TMK 169 a dayalı olarak tedbiren konutun ve ev eşyalarının tahsisi boşanma konusundaki kararının kesinleşmesine kadar devam eder.Eşyaların mülkiyeti burada tartışma konusu değildir.

Eğer eşiniz ev eşyasının aynen iadesi veya bedelinin ödenmesi konusunda dava açacak olur ise (sadece tespit talepli dava da olabilir)mahkemece verilmiş bir inceleme kararı ile elbette eşya tespiti mahkemece yapılabilir.Fakat tahsis kararı devam ederken evden eşyaları alamaz.

2-Evlilik içinde eşinizin geliri ile alınmış araba edinilmiş mal statüsündedir. Bu arabaya ilişkin katılım alacağı veya değer artış payı davasını dilerseniz açabilirsiniz.Bu dava boşanma davasından bağımsız olarak açılır ancak boşanmanın kabulü konusundaki karar kesinleşince esas hakkında karar verilebilir.

3-Mahkemece verilen tahsis kararı süresince eşiniz sizden geriye dönük kira bedeli isteyemez.

4-Boşanmanın eki niteliğindeki maddi manevi tazminat konusu boşanma davası içinde tartışılmış ve karar verilmiş ise yeniden dava konusu yapılamaz.

Fakat boşanma davasında açıkça feragat edilmemiş ve haklar saklı tutularak konu talep edilmemiş ise boşanmanın kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde maddi manevi tazminat davası açılabilir.

TMK 174/1 ve 174/2 ye dayalı tazminat talepleri karşı tarafın daha fazla kusurlu olduğunun kanıtlanmasına bağlıdır.Eşit kusur durumunda tazminata hükmedilmemektedir.

5-Boşanma davasının kabulü ile hüküm kısmında açıkça zina veya cana kast sebebi ile boşanmaya denmiş ise bu katılım alacağı davacısının bu belirtilen kusurları alacağının azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yol açabilir.Ama boşanma hükmünde başkaca hukuki sebebe dayanılmış ise örneğin TMK 166/1-evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına denmiş ise kusur konusu mal rejimi alacak davasında değerlendirilmeyecektir.

Her aşamada bir avukattan destek almanız yararınızadır.