Mesajı Okuyun
Old 30-05-2016, 17:52   #3
Av.Evran KIRMIZI

 
Varsayılan

Hem borçlanma talep dilekçesinde hem de taahhütnamede yanlış bilgi verilmesi halinde cezai sorumluluğu bulunduğu ihtarı var. Bu nedenle özel yetki ve taahhütnamede şahsen sigortalının imzasını istiyorlar.
Ancak müvekkiliniz Almanya'da çalışıyor demişsiniz. 3201 Sayılı Kanuna göre aylık talebinde bulunabilmek için kesin dönüş şartının gerçekleşmesi gerekir. Kesin dönüş şartı önceden Almanya ile tüm irtibatı kesip gelmekti. Şimdi ise; yurtdışında çalışmamak ve ikamete dayalı sosyal yardım yada sosyal sigorta ödeneği (işsizlik maaşı, hastalık yardımı, ev yardımı gibi) almamaktır. Yurtdışından alınan emekli maaşı ikamete dayalı olmadığı için yurtdışı borçlanma ile emeklilik, yurtdışından da emekli aylığı almaya engel değildir. Şu anda çalışmıyor olsa bile yurtdışı borçlanma ile emekli olan biri yurtdışında çalışır ya da ikamete dayalı sos. yardım alırsa bunu SGK ya bildirip emekli aylığını durdurmalıdır. Aksi halde daha sonra tespiti halinde yersiz ödeme borcu yazılıp faizi ile birlikte alınır.
Yurtdışı borçlanması ile emeklilik riskli bir iştir. Emekli aylığı bağlanmadan borçlanmadan vazgeçip yatırdığınız parayı geri olabilirsiniz, bu durumda borçlanma bedellerindeki artış kadar cüzi bir zarar oluşur. Ama emekli aylığı bağlandıktan sonra düzeltilmesi mümkün değildir. SSK yerine Bağkur'a borçlanmak, borçlanılacak tarihlerde hata yapmak, fazladan borçlanma bedeli ödenmesi, emekliliği geciktirilmesi veya ömür boyu alınacak maaşın da düşük olması sonucunu doğurabilir.