Mesajı Okuyun
Old 19-05-2016, 11:26   #17
Av.Evran KIRMIZI

 
Varsayılan

Emeklilik nedeniyle iş akdinin feshi konusu, İş Kanunu ve 5510 Sayılı SSGSSK açısından birlikte değerlendirilmeli ve kanımca işlem basamakları bunlara göre yapılmalıdır.

1- SGK dan yazı alınması: Uygulamada "kıdem tazminatına esas yazı" diye geçer. Kurum bu yazıyı vermek için, başvurucunun yaş hariç emeklilik için diğer şartları (sigortalılık süresi ve prim gün sayısı) taşıyıp taşımadığına bakar. Bu kapsamda işçinin Geç.81/A (15 yıl 3600 gün) veya veya Geç. 81/C (20/25 yıl ve 5000+ gün) olup olmadığı kurumu ilgilendirmez. Herhangi bir madde uyarınca yaşlılık aylığı için sigortalılık süresi ve prim gününü doldurmuşsa bu belge verilir. Verilmezse dava ile alınabilir.

2- İşçi bu belgeyi ekleyerek emeklilik nedeniyle 1475 Sayılı Kanun 14/4 (yaşı da gelmiş) veya 14/5 (yaş yeterli değil) uyarınca fesih bildirimini işverene ulaştırmalıdır.

3- İşveren bu fesih bildirimi gereği işçinin çıkışını yapmalıdır.

4- İşçinin işten çıkışı yapıldıktan sonra SGK'ya tahsis (emeklilik) başvurusu yapılmalıdır. 5510 SK 28. maddesi gereği emeklilik başvurusu yapmak için işten ayrılmak zorunlu ön koşuldur. Aksi halde aylık bağlanmaz, bağlanmışsa yersiz ödeme borcu olarak geri istenir. (örneğin soruda böyle bir tereddüt var.)

Sonuç olarak SGK ya yapılacak ilk başvuru, tahsis (emeklilik) başvurusu olmayıp, bu koşulları sağladığına ilişkin bir belge isteminden ibaret olmalıdır. İşverene bu belgeyle ve bu gerekçeyle fesih bildirimi yapılmalı, kıdem ve varsa diğer işçilik alacakları talep edilmelidir. Eğer ödenmezse tümü aynı davada istenebilir.