Mesajı Okuyun
Old 17-05-2016, 15:16   #7
ekinheval

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım, eklediğiniz karar "rekabet yasağına" ilişkin cezai şarta ilişkin değil.

Rekabet yasağına aykırılık halinde cezai şart alacağına ilişkin davalar mutlak TİCARİ DAVA sayılıyor ve Ticaret Mahkemelerinde görülüyor.

Rekabet yasağının ihlaline ilişkin cezai şart iş sözleşmesine konulabileceği gibi ayrı bir sözleşme ile de düzenlenebiliyor ve niteliği itibariyle KARŞILIKLI OLMA ŞARTI aranmıyor.

YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/1270
K. 2015/13764
T. 22.12.2015

Dava; rekabet yasağı sözleşmesinden kaynaklanan cezai şartın tahsili istemine ilişkindir. Somut olayda, davalı taraf, davacı firmada medikal araştırmacı olarak görev yaparken işten ayrılmış, bilahare dava dışı ilaç firmasında kurumsal ilişkiler uzmanı olarak göreve başlamış, taraflar arasındaki rekabet yasağı sözleşmesinde ise davalının herhangi bir sebeple işten ayrılmasından sonra 2 yıl içerisinde davacı firmanın iş dalında çalışamayacağı, aksi halde en son aylık brüt maaşın 10 katı tutarında cezai şart uygulanacağı hüküm altına alınmış, mahkemece davalının rekabet yasağına aykırı hareket ettiğinin ispatlanamadığı, davalının çalıştığı iş kolunun farklı olduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir. Oysa, davalı taraf ilaç firmasındaki konumu itibariyle 818 Sayılı BK'nın 348/2. maddesi uyarınca, davacı firmanın üretim sırlarına, işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânına sahip olduğu gibi, bu bilgileri kullanması ve işverenin önemli bir zararına sebep olması da kuvvetli ihtimal dahilindedir. Kaldı ki, taraflar arasındaki sözleşmedeki yer, zaman, işin nevi hususundaki kısıtlamalar BK'nın 349. maddesindeki şartlara uygundur. Bu itibarla, mahkemece davalının eyleminin rekabet yasağı kapsamında olduğu kabul edilerek, neticesine göre bir karar vermek gerekir.