Mesajı Okuyun
Old 04-05-2016, 14:04   #10
kantar

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Avukatın sorumlu olduğu düşüncenizin dayanağı nedir? Avukat vekaletname sunarak vekaleten suç duyurusunda bulunmuşsa, nasıl bir sorumluluğu olabilir?

Her ne kadar dosyayı bilmesem de sorunuzla ilgili görüşüm, ne hakaret ne de iftira suçu işlenmemiştir. Şikayet hakkı çok geniş bir haktır ve basit şüphe yeterlidir.


Avukatın sorumlu olabileceğini düşünme sebebim Yargıtay'ın hakaret suçunda, müvekkilin özellikle o ifadeyi kullanmak için bir talimatı olduğu ispatlanmadıkça, dilekçedeki ifadelerden dolayı avukatı sorumlu tutması. Hatta müvekkilin talimatının da yazılı olması şartını arıyor.

Ben de iftira suçunda şüpheli olarak sadece davacıları gösterirsem, kendilerinin böyle bir suçlama için talimat vermediklerini söyleyerek soruşturmanın kapanmasını sağlayabileceklerini düşündüm.

Şikâyet hakkının geniş yorumlanması gerektiği konusunda kesinlikle haklısınız ama buradaki fark davacıların babalarının sağlık durumunu bilmelerinden kaynaklanıyor. İsnat edilen fiillerin gerçekten işlenmediğini bildikleri hâlde şikâyette bulundular.