Mesajı Okuyun
Old 29-04-2016, 08:27   #1
Av. Alper Soylu

 
Varsayılan 6306 sy. k. hakkında bir soru

Sayın Meslektaşlarım,

Dün müvekkil ile görüşmemizde 6306 sy. k. uygulaması konusunda ilginç bir noktayla karşılaştık, araştırmaya devam etmekle birlikte sizin de değerli görüşlerinizi almak isterim.

Müvekkil İstanbul Şişli'de bitişik nizam bir yapıda kat maliki.
Binanın altında bir mağaza var ve bu mağaza geçen zaman içinde üst katları da almak suretiyle arsa payı itibariyle 2/3 oranına erişiyor.

Aynı mağaza yakın tarihte 6306 sy. k. gereğince riskli yapı tespiti için başvuruda bulunuyor. Büyük ihtimalle riskli yapının tespitinin ardından kendisi binanın inşası için girişimde bulunacak. Yani binanın müteahhiti ile 2/3 çoğunluk aynı tüzel kişilikte birleşecek.

Bina bitişik nizam olduğundan, katta tek daire bulunduğundan ve imar izni de yüksekliğe göre verildiğinden daha büyük bir binanın yapılması imkansız ve bağımsız bölümlerin arsa paylarının ve alanlarının paylaşımı mümkün değil, yani ticari anlamda üçüncü kişi bir müteahhitin işi kat karşılığı almasına engel vaziyette.

Böyle bir durumda 2/3 malik durumunda olan ve işi kendisi yapmak isteyen mağazanın esas amacı son kalan 1/3 azınlığın paylarını da "inşaat sözleşmesinde bu 1/3'ün kabul edemeyeceği arsa paylaşım esasları getirerek" sözleşmeyi imzalamaması ve neticesinde 6306 sayılı kanun hükümlerinin yürütülerek satışı ile bu paylara da sahip olması olarak yorumluyoruz.

Böyle bir faraziyede başvurulacak hukuki yolların ne olacağı yönünde görüşlerinizi beklemekteyim.