Mesajı Okuyun
Old 22-04-2016, 15:41   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

sayın Katılımcı,

Mal ayrılığı sözleşmeleri noter huzurunda veya hariçte hazırlanacak sözleşmenin noterden onaylanması biçimde yapılabilir. Ya da taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak belirtirler.

Herhangi bir mal rejimi seçilmediği taktirde edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır ve Evlilik öncesinde size ait olan ev ve bankadaki para zaten sizin kişisel malınız olarak kalacaktır.

Mal ayrılığı rejimi seçilirse, evinizin kira gelirleri, bankadaki paranın faizleri yine size ait olur. Ve yine mal ayrılığı rejimi seçilirse evlilik sonrası alınan mallar paylaşılmaz.


Yukarıda belirttiğim gibi mal ayrılığı sözleşmesi evlilik öncesinde noterde/noter onaylı veya evlilik başvurusu sırasında yapılır. Evlilik kurulduktan sonra ise sadece noterde veya noter onaylı olarak yapılabilecektir.

Yani siz sadece avukata gidip sözleşme imzalamakla mal ayrılığı sözleşmesi yapmış olmazsınız. Noter onayı şarttır.

Ayrıca taraflar evlilik öncesi veya evlilik devam ederken maddi ve manevi tazminat haklarından da vazgeçemezler.

Bu ancak boşanma sırasında mahkemeye verilecek boşanma protokolü ve duruşmadaki beyan ile mümkün olabilecektir.

Tapu neden gerekir? Sözleşmeye sahibi olduğunuz evin bilgilerini yazmak için olabilir ancak buna da gerek yoktur zaten. Taşınmazı edinme tarihiniz evlilik öncesi olduğundan sözleşmeye açık tapu bilgileri ile geçilmesinin bir esprisi yoktur.

Öte yandan yapılacak mal ayrılığı sözleşmesi sizin vefatınız halinde eşinizin evlilik rejimindeki haklarını belirler. Miras hukuku haklarına dokunamaz.

Bunun için mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir. Veya yine siz miras hukukuna ilişkin olarak VASİYETNAME yapabilirsiniz.

Daha fazla ayrıntı için konusunda uzman bir avukata danışmanızı ve mutlaka karşı tarafın yaptığı sözleşmeyi güvendiğiniz bir avukata inceletmenizi öneriyorum.

Saygılarımla,