Mesajı Okuyun
Old 07-04-2016, 13:24   #1
çaçaça

 
Varsayılan Birden fazla talebin olduğu davanın niteliği

Sayın meslektaşlarım;
Müvekkil şirket yurt dışında bir iş alıyor. İşveren, müvekkile işi veriyor ama müvekkil şirketin yanına bir danışman firma almasını şart koşuyor.
Müvekkilim de bunun üzerine bir danışman firmayla anlaşıyor. (D) Bu firmayı işverenin onayına sunuyor ve kabul ediliyor. Akabinde müvekkil işe başlıyor. Ancak işin 3 aylık bölümünün akabinde D şirketi işlerin ağır gelmesi vs gibi sudan sebeplerle müvekkil ile arasındaki sözleşmeyi tek taraflı ve haksız olarak feshediyor. Bu fesih sebebi ile müvekkil şirket proje dışında bırakılıyor.
Bu aşamaya kadar müvekkilimin proje için harcadığı para yaklaşık “X” USD,
Davalıya yaptığı ödeme tutarı “Y” USD,
Müvekkilimin projeyi tamamlaması halinde elde edeceği tahmini kar “Z” USD,
Şimdi benden bu 3 kalemle ilgili olarak D şirketine dava açmam isteniyor. Sizlere sorum; bu 3 talep tek bir dava ile istenebilir mi? Ne tür bir dava açmak gerekir? Tazminat davası nitelendirmesi bu 3 kalem için de doğru mudur? Bu davanın kanuni dayanağı ne olur?
Bir de, davayı dolar olarak açacağım. Bu durumda ticari faiz isteyebilir miyim? Nasıl bir talep yazmalıyım?
İzah ettiğim olayın daha bir sürü küçük ayrıntısı var. Sizlerin de kafasını karıştırmamak için buraya yazmadım. Ama benim kafam allak bullak oldu. Bu sebeple yardımlarınız çok faydalı olacaktır. Şimdiden teşekkürler.