Mesajı Okuyun
Old 04-04-2016, 12:32   #1
fidel kadastro

 
Varsayılan ücrete ilişkin görüş ve yargıtay kararı

Merhaba değerli meslektaşlarım,

Bir müvekkil çalışanlara ödediği ücreti indirip indirilen kısmı prim, ikramiye vb adlarıyla işçilerine ödemek istemektedir.

Yani her ay 10 bin brüt ücret alan bir çalışana her ay 6 bin brüt ücret verilecek geri kalan 4 bin brüt ise ikramiye, prim adı altında yılın çeşitli dönemlerinde işçiye ödenecektir.

1. Şahsen bu konuyu iş sözleşmesinin esaslı unsurlarındaki değişiklik olarak yorumluyor, işçiye haklı sebeple fesih hakkı tanıyacağını düşünüyorum. Bu konudaki yorumlarınız nelerdir?

2. İşçiler aynı ay içerisinde ellerine 6 bin brüt maaş ve 4 bin brüt ikramiye geçecek şekilde tatmin edilseler, yani işçinin eline yine her ay(o ayın farklı tarihlerinde) 10 brüt geçse bu ihtimalde de iş sözleşmesinin esaslı unsurunun değiştiği söylenebilir mi? Şahsi kanaatim yine sözleşmenin esaslı unsurunun değiştiği yönündedir. Zira ücret ile ikramiye ve prim arasında niteliksel farklılıklar bulunmaktadır.

Yukarıda arz ettiğim hususlar hakkında görüş veya yargıtay kararı paylaşabilecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.