Mesajı Okuyun
Old 05-03-2016, 10:04   #1
siloos

 
Soru Akaryakit Istasyonunu Kiraya Verme Ve Kira Sözleşmesi Sonunda Tahliyesi

Merhaba;

Benim sorum spesifik bir alana ait. Müvekkilin akaryakıt istasyonu var fakat kendisi kullanmıyor, ülkemizdeki bilindik markalardan birine kiralıyor. Bu marka da bayilik sözleşmesi ile işletme hakkını başka firmaya kiralıyor. Olayımızda, bizim kira sözleşmesi 15.03.2016'da sona eriyordu, ancak biz o meşhur marka ile anlaştık ve 10 yıllık ek kira sözleşmesi imzalayacağız.

1. Sorum şu: Bu ek kira sözleşmesine şöyle bir madde yazdık; kira sözleşmesi sona erince kiracı GSM, LPG ve sair her türlü izin, ruhsat ve haklarını bedelsiz olarak kiraya verene devredecektir.

Ancak bu maddeye bir yaptırım eklemem lazım, cezai şart koymayı düşündüm, karşılı edim yüklemeyen cezai şartlar geçerli olmuyor, buna ilişkin "kiracının bu izin ve ruhsatları devirden imtina etmesi halinde kiraya verenin doğan/doğacak her türlü maddi ve manevi zararından sorumlu olacağına" ilişkin bir madde yazsam yeterli olur mu?

2. sorum ise: 15.03.2016 da kira sözleşmesi sona ererken 10 yıllık ek kira sözleşmesi yapmak istiyoruz ya bu durum da bizim istediğimiz 15.03.2026 da sözleşmenin sona ermesi, ancak akaryakıt istasyonlarında bu durum farklıymış. Ben makul sürede ihtarname çekerek sözleşmenin bir dönem daha uzamayacağına ilişkin bir madde yazmayı önerdim ama bu konuda uzman bir meslektaşım müvekkile akaryakıt istasyonlarında kira sözleşmelerinin süresinin bu şekilde işlemediğini ve fesh edilemeyeceğini, tahliye taahhütnamesi alınması gerektiğini ifade etmiş. Bu duruma ilişkin bir bilgisi olan var mı?

şimdiden çok teşekkürler

Kolay gelsin.