Mesajı Okuyun
Old 25-02-2016, 17:42   #3
Av. Ferman Kaya

 
Varsayılan

Merhabalar,

Öncelikli olarak hizmet veren hizmeti “sözleşmeye uygun ifa” etmek zorundadır. Sözleşme de baştan itibaren altı ay süreli ve 300 saat üzerinde kurulmuştur. Tarafların iradesi bu noktada buluştuğundan aksi her türlü ifa ayıplı hizmet olarak nitelendirilebilecektir. Hiç şüphesiz bir kişinin iki aya yayılmış bir eğitimden alacağı fayda ile altı aya yayılmış bir eğitimden alacağı fayda farklı olacaktır. Açıklanan gerekçe ile iki ayda 300 saat eğitim verilmesinin ayıplı hizmetin belirlenmesinde bir önemi bulunmadığı kanaatindeyim.

Nitekim değinmiş olduğum bu hususlar,, 6502 sayılı Yasanın 13/1’inci maddesi hükmünde: “Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.” şeklinde madde lafzında ve ruhunda yansımasını bulmuştur.

Bu noktada belirtilmesi gereken diğer bir husus da aralarında yazılı bir sözleşme olmasa dahi hizmet sağlayıcısının ne tür vaatleri hangi araçlarla sunduğu da ispat aracı olarak kullanmaya yeterli olacaktır. Ayıplı hizmetin tespitinde, hizmet sağlayıcısının broşürde, ilanda, reklamda ya da internet portalında vaad ettiği özelliklere uygun bir hizmetin varlığı aranmalıdır. Hizmet sağlayıcısı hizmeti bu özelliklere uygun sağlamalıdır. Aksi halde internet portalı ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplı olarak kabul edilecektir.

Tüm bu açıklamalar çerçevesinde TKHK’daki ayıplı hizmete ilişkin talepleri ileri sürmeniz mümkündür. Bu halde ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbestsiniz.

Eğer sözleşmeden dönecekseniz toplam tutar Tüketici Hakem Heyetlerinin sorumluluk sınırının üstünde kaldığından tüketici mahkemesine dava açmalısınız. Eğer bedel indirimi seçimlik hakkını kullanacaksanız Tüketici Hakem Heyetlerinin 2016 yılı için belirlenmiş parasal sınırlarına dikkat etmeniz gerekir. Bu parasal sınır 2016 yılı için 3400-TL dolaylarındadır.

İyi günler dilerim.

Av. Ferman Kaya