Mesajı Okuyun
Old 19-02-2016, 15:16   #1
merhy_89

 
Soru TTK'da tacir kavramı,görev,yetki,icra dairesinin yetkisine itiraz edilmemiş olması

Merhaba sayın meslektaşlarım öncelikle hepinize iyi çalışmalar diliyorum.


Konuya gelecek olursam şöyle ki ;
Bir dosyamda müvekkil operatör firmalardan birinin acentesi ve hat satışı yapıyorlar özetle.Bu acenteler kota usulü çalışıyor ve kotalarını zaman zaman dolduramadıklarında dışarıdan bu işlerle uğraşan diğer acente ,bayiilerden toplu olarak aktivasyon satın alıyorlar.Müvekkilim de bir kaç ay boyunca X şahsından bu şekilde hat aktivasyonu satın alıyor.Fakat satın aldığı bu hat satım sözleşmelerinden bir kısmı sahte evrakla ve imzayla açılmış olduğundan müvekkilim hakkında soruşturma başlatılıyor, o kısmı bir şekilde hallediyoruz sorun yok ancak hatlar sahte açıldığından operatör firma müvekkilime hak edişi üzerinden ceza kesiyor.
Biz X şahsına yaptığımız ödemelerin karşılığını alamadığımız gibi ceza ödediğimiz gerekçesi ile dekontları takibe koyduk fakat itiraz edildi ve itirazın iptali için dava açtık.Davamızı Asliye Ticaret mahkemesinde açtık ve yetki olarak şirket merkezi Eskişehir de olduğundan Eskişehir de açıldı dava.
X şahsı hem göreve hem yetkiye itiraz etti. Mahkeme de X şahsından yana karar verecek gibi duruyor çünkü hakim X şahsının ticaret sicil kaydı olmadığı gerekçesiyle görevsizlik vereceğini ima etti geçtiğimiz celse.


Sorularım şunlar ,
1-Kendi nam ve hesabına çalışan ve bundan para kazanan şahıs üstelik çoğunlukla yanında bir kaç kişiyi de çalıştırıp bu işi yapıyorsa TACİR değil midir? (yıllık kazancının epey yüksek olduğunu da söylemeliyim)
2-Dava Ticari dava niteliğinde değil midir?
3-İcra Dairesinde yetki itirazı yok ve şirket merkezi(ALACAKLI) Eskişehir de Yetki konusunda ne düşünüyorsunuz?