Mesajı Okuyun
Old 22-01-2016, 14:19   #18
ciranta

 
Varsayılan Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Değerli meslektaşlar ve saygıdeğer forum üyeleri, öncelikle hepinize iyi çalışmalar dilerim. Forumda ve farklı alanlarda çokça araştırmama rağmen sormak istediğim husus ile ilgili net ve doyurucu bir bilgiye ulaşamadım. Bu husustaki görüşlerinizi hukuki temelleri ile paylaşırsanız ve varsa içtihat da ekleyebilirseniz müteşekkir kalırım.

Bilindiği üzere Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı verilebilmesi için 5271 sayılı CMK'nın 231.maddesinin 6.fıkrası gereğince "Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış bulunması" gerekmektedir. Bu düzenlemeyi ne şekilde anlamak gerekmektedir?

1)Önceki suçtan kaynaklanan mahkumiyete ilişkin kararın, açıklanması geri bırakılacak hükme esas suçun işlenme tarihinden önce kesinleşmiş bulunması gerekir. (Kısaca; ikinci suç henüz işlenmemişken, ilk suçtan dolayı verilmiş olan cezanın kesinleşmesi şarttır.)

2) Önceki suçtan kaynaklanan mahkumiyete ilişkin kararın, HAGB istenilen ikinci suçun işlenmesinden önce işlenmiş olması yeterli olup, ilk suça ilişkin mahkumiyet kararının ikinci suçun işlenmesinden önce kesinleşmesi ayrıca gerekli değildir. Fakat ilk suçtan dolayı verilmiş olan mahkumiyet kararının, ikinci suça ilişkin olarak verilecek olan hükümden önce kesinleşmesi gerekir. (Kısaca; ikinci suçtan dolayı verilecek olan hükümden hemen önce ilk suçtan dolayı verilmiş olan mahkumiyet kararının kesinleşmesi yeterlidir, ilk suça ilişkin mahkumiyet kararının ikinci suçun işlenmiş olmasından önce kesinleşmesi şart değildir.)

Olayı somutlaştırırsak; ikinci suçtaki yargılama sırasında ilk suçtaki mahkumiyet kararının kesinleşmesi HAGB kararı verilmesine engel midir?