Mesajı Okuyun
Old 28-11-2015, 23:03   #2
av.serdargoren

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan nostrabugraus
Yazılı kira sözleşmesine istinaden, 6 aylık kira alacağının tahsili ve tahliye istemiyle borçluya Örnek No : 13 gönderdik. Borçlu takibe itiraz ederek borcunun bulunmadığını beyan etmiştir(dolayısıyla kira sözleşmesini de ikrar ediyor). Sonrasında ise haricen müvekkile 3 aylık kira borcunu elden ödemiş ve müvekkil de kendisine ''3 aylık kira alacağına ilişkindir'' yazılı belge vermiştir. Ödeme emrinin tebliği üzerinden de 30 gün geçmiş bulunmaktadır. Sormak istediğim soru icra hukuk mahkemesinde açacağım itirazın kaldırılması ve tahliye istemli davamda borçlunun/kiracının kısmi ödemede bulunması tahliye konusunda sıkıntı yaratır mı? Borçlunun temerrüde düştüğünden bahsedilebilir mi? Saygılarımla.

Borçlu kiracı, kısmî itirazında itiraz ettiği (veya kabul ettiği) kira miktarının ne kadar olduğunu açıkça göstermiş (yani kısmî itiraz geçerli) ise, borçlunun kabul ettiği kira miktarı (borcu) için ilamsız tahliye takibi kesinleşir (m.269/d ; m.66,1 c.3). Borçlu kabul ettiği bu (kısmî) kira borcunu otuz (on veya altmış) günlük ödeme süresi içinde öderse, sorun yoktur; yani, m.269/a hükmüne göre borçlunun tahliyesine karar verilemez. Borçlu kabul ettiği bu (kısmî) kira borcunu otuz (on veya altmış) günlük ödeme süresi içinde ödemezse, alacaklının talebi üzerine, icra mahkemesi, (m.269/a hükmüne göre) borçlu kiracının tahliyesine karar verir'


Kiraya verenin, istediği kiranın hangi aya (veya aylara) ait olduğunu takip talebinde belirtmesi gerekir. Takip talebinde istenen kiranın hangi aya (veya aylara) ait olduğu belirtilmemişse, bu husus alacaklıya (kiraya verene) açıklat tırılır ; yoksa, bundan dolayı alacaklının (kiraya verenin) itirazın kaldırılması ve tahliye talebi reddedilemez.

Kiracı, yeni dönem için istenen kira farkına açıkça itiraz (kısmî itiraz) ederse ve itiraz etmediği (önceki dönemdekine göre) kirayı da (ödeme süresinde) öderse, kiraya veren, icra mahkemesinden kiracının itirazının kaldırılmasına ve tahliyesine karar verilmesini isteyemez.

Borçlu (kiracı), süresi içinde icra dairesine yaptığı itirazda kısmî itirazda bulunmuş ve fakat itiraz ettiği (veya kabul ettiği) kira miktarını açıkça göstermemiş ise, ödeme emrine (hiç) itiraz etmemiş sayılır (m.269/d, m.62,IV); yani, bu halde de ilamsız tahliye takibi kesinleşir .