Mesajı Okuyun
Old 02-11-2015, 21:51   #6
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Hukuki el atmanın yasal dayanağı 2942 sayılı Kanunun Geçici 6. maddesinde yer alan “3194 sayılı İmar Kanunu’nda öngörülen başvuru ve işlemler tamamlandıktan sonra idari yargıda dava açılabilir” şeklindeki hükümdür.

Bu davaların İYUK da öngörülen dava şekillerinden hangisine girdiği konusunda bir açıklama bulunmamaktadır. Bu tür uyuşmazlıkların idari işlemden kaynaklanan tam yargı davaları kapsamına girdiğini düşünüyorum.

İYUK madde 4. (Ek Cümle: 6459 S.K. 30.04.2013) " tam yargı davalarında dava dilekçesinde belirtilen miktar, süre veya diğer usul kuralları gözetilmeksizin nihai karar verilinceye kadar, harcı ödenmek suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere artırılabilir ve miktarın artırılmasına ilişkin dilekçe otuz gün içinde cevap verilmek üzere karşı tarafa tebliğ edilir. "Hükmüne göre nihai karar verilinceye kadar dava konusunun bir defaya mahsus olmak üzere arttırabileceği (ıslah edilebileceği) kabul edilmiştir.

Dava konusu miktarı bilirkişi raporundaki miktara göre çoğaltarak ıslah etmenizin yasaya uyan bir davranış olacağını aksinin hak kaybına neden olabileceğini düşünüyorum.