Mesajı Okuyun
Old 18-10-2015, 15:31   #3
Av.Burak Güneş

 
Varsayılan

Benim olayımda hakim beraat eden sanık vekil ücretine hükmetmemişti. (Bunu karar duruşmasında ifade etmeme rağmen "Siz zaten müvekkilinizden almışsınızdır, gerek yok" gibi hukuk dışı bir cevapla karşılaşmıştım)

Bunun üzerine temyize gitmedim lakin, ek karar verilmesine ilişkin bir talep yazdım. Talep üzerine ek karar ile beraat ücretine hükmedildi.

Sorunuza gelecek olursak; CMK da yazılı noter vekaletnamesi şartına ilişkin bir hüküm yok. Ceza hukunda vekalet ilişkisi sözlü olarak da, duruşmada müvekkilin "evet bu kişi avukatımdır, kabul ediyorum" bv bir beyanı ile kurulmuş olmaktadır. Hatta Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 2014/9218 Esas, 2014/32172 Karar 01.10.2014 Tarih sayılı kararı ile ceza davalarında sanığın avukatla temsili için Avukatla vekalet sözleşmesinin yazılı olması gerekmez hükmünü vermiş ve bu şekilde yazılı vekaletname olmadığı için beraat eden sanık vekili ücretine hükmetmeyen mahkemenin kararını “vekil ücreti” yönünden düzelterek onamıştır.

Bir olayımda da yazılı vekaletname olmadığı için, beraat eden sanık vekil ücreti verilmediğinde, karşı tarafın temyizine yukarıda yazılı yargıtay kararını da emsal göstererek temyize cevap dilekçesi ile düzelterek onama talep ettim. Sonucunu ben de bekliyorum.

Sonuç olarak: Yazılı vekaletname bile aranmaz iken, tek bir vekalet bulunması gibi bir nedene dayanarak, ayrı ayrı beraat eden sanık vekil ücretine hükmedilmesi gerekirken, tek bir tane hükmedilmesi bence hukuktan yoksundur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin