Mesajı Okuyun
Old 13-10-2015, 17:14   #8
Av.CKaran

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Karahan
Sayın meslektaşlarım;

Kesinleşen İşe iade davasında feshin geçersizliğine karar verildikten sonra (ve tabi müracaata rağmen işçinin yasal süresi içerisinde işe başlatılmaması halinde) kıdem ve ihbar tazminatı talepli olarak açılacak işçilik alacakları davasında, feshin geçerli/haklı olup olmadığı hususunda tekrardan bir yargılama ve değerlendirme yapılması gündeme gelebilir mi? Yoksa işe iade davasında feshin geçersiz olduğuna karar verildiğinden doğrudan davanın kabulü yoluna mı gidilir.?

Saygılarımla.
Sayın Karahan,
İş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. İş Kanunu’ ndan iş güvencesi konusunda getirilen en önemli yeniliklerden biri geçerli bir sebebin açık ve kesin bir şekilde fesih bildiriminde yer almasıdır.

Her feshin geçerli olup olmadığı ya da haklı olup olmadığı konusunda uygulamada sıklıkla karışıklıklar yaşanmaktadır. Yani geçersiz bir fesih haklı da olabilir haksız da. Bu durumu göz önüne aldığınızda davada neyin talep edildiği ve neyi savunmanız gerektiği netleşir diye düşünüyorum.